viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 24.01.24 @ 11:32

Njemački strojovođe ponovo su napustili svoja radna mjesta u, kako se čini, mogućem najduljem štrajku ikada radnika željeznice, zadajući nove glavobolje putnicima, javlja u srijedu Reuters i dodaje da se povratak pregovoračkom stolu jedva nazire.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sindikat njemačkih strojovođa GDL pozvao je u ponedjeljak, tijekom aktualnih pregovora o kolektivnom ugovoru, na dosad najdulji štrajk koji bi trebao trajati punih šest dana i potpuno paralizirati željeznički promet u Njemačkoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Štrajk, koji je počeo u srijedu u dva sata ujutro i trebao bi potrajati do ponedjeljka navečer, četvrta je runda industrijske akcije u sporu GDL-a s državnom kompanijom Njemačke željeznice (Deutsche Bahn, DB) i uslijedila je dva tjedna nakon posljednjeg štrajka koji je gotovo u potpunosti zaustavio željeznički promet tijekom tri dana.
Glasnogovornik DB-a je najavio “goleme restikcije” u željezničkom prometu diljem zemlje.

“Morate sjesti za stol, morate naći kompromis. To je jedini način”, rekao je glasnogovornik upozoravajući na teške posljedice šestodnevnog štrajka na gospodarstvo zemlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U isto vrijeme se odvija i štrajk strojovođa teretnih vlakova. Oni su stupili u štrajk u utorak u 18 sati.
Šef GDL-a Claus Weselsky rekao je za ARD da je spreman na kompromis oko plaća i radnog vremena, ali smatra da ponuda DB-a nije išla dovoljno daleko.

“Moramo štrajkati dulje i snažnije jer se uprava DB-a protivi svakom savjetu”, rekao je Weselsky.

DB je rekao da ulaže napore kako bi bio postignut kompromis dok GDL, kako tvrdi, potpuno nepotrebno zaoštrava sukob i to preko leđa putnika.

U štrajku ne sudjeluju strojovođe nekih privatnih kompanija koje prometuju u regionalnom prometu ali s obzirom na to da se štrajku priključuju i radnici DB infrastrukture, štrajk bi mogao paralizirati cjelokupni željeznički promet.

Oglasi
LM