viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 16.11.23 @ 19:01

Početak suđenja Suadu Rožajcu, Jasmini Halimić-Alajbegović i Nini Jovanović, liječnicima koji su optuženi da su skrivili smrt dvoipogodišnje Džene Gadžun iz Kaknja odgođen je po drugi put.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ročište, zakazano za danas u Županijskom sudu u Sarajevu, odgođeno je jer je, kako kaže majka preminule djevojčice Amila Gadžun, sudac na bolovanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona je dodala kako je početak suđenja odgođen za naredni četvrtak.

Anesteziolog Rožajac optužen je za teško krivično djelo protiv zdravlja ljudi i krivično djelo nesavjesno liječenje, dok se oftalmolozi Jovanović i Halimić-Alajbegović terete za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve troje su nedavno pred sudom negirali krivnju za optužbe koje su im stavljene na teret.

Džena Gadžun preminula je 14. studenog 2021. godine u KCUS-u, šest dana nakon što su liječnici optuženi za njenu smrt, u stomatološkoj ordinaciji “Dr. Bejtović” obavljali “rutinsku” operaciju očnog kapka, tokom koje je došlo do komplikacija i srčanog zastoja, te pada u komu djevojčice, iz koje se, nažalost, nikad nije probudila.

Provedenim inspekcijskim nadzorima nakon ovog tragičnog događaja utvrđeno je da apsolutno ništa što je urađeno u slučaju operacije do tada potpuno zdrave djevojčice sa svim urednim nalazima nije rađeno u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima.

Operaciju je radilo osoblje privatne ordinacije Halimić, doktorice Jasmina Halimić-Alajbegović i Nina Jovanović, za koju je utvrđeno da ne posjeduje licencu Liječničke komore Županije Sarajevo. Operacija je obavljena u stomatološkoj ordinaciji, točnije u prostorijama koje iznajmljuje dr. Benjamin Bejtović i koje, kako je laboratorija Verlab potvrdila, nemaju zakonsku verifikaciju, podsjeća Faktor.

Oprema anesteziologa dr. Suada Rožajca, kako je također potvrđeno iz Verlaba, nije zakonski verificirana

Bez obzira na sve to, za sve vrijeme trajanja istrage, liječnici optuženi za smrt djevojčice nisu snosili nikakve sankcije u smislu mjera zabrane za rad sa pacijentima, a tako je do danas.

Oglasi
LM