viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 17.11.23 @ 13:05

Danas je u Mostaru svečano obilježena 32. obljetnica utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne. Program obilježavanja obljetnice započeo je polaganjem vijenaca kod spomenika hrvatskim braniteljima na Trgu hrvatskih velikana u Mostaru, a nastavljen  predstavljanjem knjige mr. sc. Stjepana Marčetića „Početak rata i zločini nad Hrvatima općine Brčko 1992. godine” u Hrvatskom domu herceg Stjepana Kosače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović kazao je u izjavi medijima kako je jedan od ciljeva obilježavanja važnih povijesnih datuma prisjetiti se i odati poštovanje svima onima koji su u razdoblju od 1991. do 1995. godine položili svoje živote.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Svake godine ponavljam da tamo gdje nije bilo izvršne i zakonodavne vlasti vezane za Hrvatsku zajednicu Herceg Bosne, hrvatski narod nije opstao. Da nije bilo Hrvatske zajednice Herceg Bosne danas ne bi bilo ni Bosne i Hercegovine kao međunarodno priznate države. Mi smo rat zaustavili, a cijena tog dogovora bilo je transformiranje svih institucija koje su tada imale elemente državotvornosti u BiH, i kod srpskog, i kod bošnjačkog, i kod hrvatskog naroda. Svi elementi zakonodavstva Herceg Bosne su ugrađeni u tu Bosnu i Hercegovinu, a mi se i dalje transformiramo, tražimo nova rješenja i tragamo za elementima konstitutivnosti i legitimnog predstavljanja koji su ugrađeni u Daytonski ustav, jer evidentno da mnogi nisu zadovoljili svoje ratne potrebe i planove iz tog vremena“, kazao je predsjednik Čović..

Predsjednica Federacije BiH Lidija Bradara i predsjednica Sabora Hrvatske zajednice Herceg Bosna, ističe kako su Hrvati bili i ostali jamac opstanka Bosne i Hercegovine bez obzirao što neki to osporavaju i iskrivljavaju povijesne činjenice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Hrvatska zajednica Herceg Bosne utemeljena je u vrijeme kada rat u Bosni i Hercegovini još nije bio počeo. Ona je bila jamac opstanka hrvatskog naroda u BiH što je i naša bliža povijest pokazala, jer tamo gdje je bila utemeljena i osnovana Hrvatska zajednica Herceg Bosna hrvatski narod je ostao na svojim ognjištima, nije bilo njegovog progona i možemo reći da hrvatski narod na tim područjima i danas živi dobro“, zaključila je Bradara.

Oglasi
LM