OGLAS
Vrijeme objave: 19.06.24 @ 18:13
OGLAS

Prije nešto više od godinu mnogi građani Sarajeva žalili su se na činjenicu da se iz glavnog grada BiH moglo putovati na svega nekoliko svjetskih destinacija, a mnoge Sarajlije bile su primorane putovati u obližnje gradove poput Tuzle ili Banja Luke da bi mogli doći do željene europske destinacije.

OGLAS

Ipak, stvari su se posljednjih nekoliko mjeseci promijenile iz korijena. Nakon odluke Vlade ŽS da subvencionira letove, brojne kompanije počele su otvarati svoje linije prema Sarajevu, a Aerodrom Sarajevo naglo je povećao svoj promet, prenosti Dnevni avaz.

Međunarodni aerodrom Sarajevo bilježi svoje najbolje rezultate. Iako su ciljevi što više putnika i što više direktnih linija, ova godina obećava rekorde. Naime, Sarajevski aerodrom u svibnju je imao 151.252 putnika, što je za više od 30 posto povećanje u odnosu na svibanj 2023. godine. Tada je kroz ovaj aerodrom prošlo 115.976 putnika. Tijekom ljetnih mjeseci očekuje se da novi rekordi budu postavljeni s obzirom na turističku sezonu.

OGLAS

Prošle godine Sarajevski aerodrom najviše putnika imao je u kolovozu, kada ih je zabilježeno 208.570. Kada je u pitanju 2024. godina, kroz ovaj aerodrom u siječnju je prošlo 77.454 putnika, u veljači 75.112, u ožujku 82.926, u travnju 133.822 te u svibnju 151.152 putnika. Ukupno je do sada kroz Aerodrom Sarajevo prošlo 520.466 putnika. U tom razdoblju na Aerodromu je obavljeno 5.379 aviooperacija.

OGLAS

U razgovoru za “Avaz” direktor Aerodroma Alen Bajić kaže da su tome doprinijeli napori uposlenih uloženi u unaprjeđenje poslovanja, ali i brojne inicijative prepoznate od vlasti. – Vlada ŽS je prvi put 2023. godine izdvojila sredstva za subvencioniranje aviokompanija, u cilju širenja mreže destinacija iz Sarajeva i za Sarajevo. Rezultat ove uspješne suradnje Vlade, Turističke zajednice ŽS i Međunarodnog aerodroma Sarajevo je uvođenje brojnih novih linija iz Sarajeva – kaže Bajić. Podsjetimo, prošle godine kroz sarajevski aerodrom je prošlo 1,36 milijuna putnika, a ove godine očekuje se znatno premašivanje te cifre. S ovog aerodroma dnevno polijeće dvadesetak aviona za brojne destinacije. Pored redovnih linija, tu su nove sezonske linije od Milana, Bruxellesa, Londona, Varšave te gradova u Grčkoj i tako dalje.

OGLAS

Međunarodni aerodrom Sarajevo dobio je brojne nove linije na proljeće 2024. dolaskom niskotarifne aviokompanije „RyanAir“, a uskoro se očekuju nove linije kojim će se glavni grad Bosne i Hercegovine dodatno povezati s Europom. Od ožujka ove godine iz Sarajeva su otvorene linije za šest europskih destinacija, i to za Milano, Bruxelles, London, Memingen, Geteborg i Solun. Pored ovih destinacija, već su ustaljeni letovi za London, Abu Dabi, Beč, Zagreb i brojne druge gradove. U Sarajevo je nedavno sletio avion aviokompanije „Iberia“ iz Madrida, što je obradovalo brojne građane.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM