viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 06.01.24 @ 19:40

Svjetske cijene bakra bi u naredne dvije godine mogle da porastu za više od 75 posto zbog poremećaja u snabdijevanju i veće potražnje za ovim metalom, koji je potaknut rastom zanimanja za obnovljivu energiju, navodi se u izvješću istraživačke jedinice tvrtke Fitch Solutions (BMI).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zelena energetska trazicija i vjerojatni pad američkog dolara u drugoj polovini 2024. godine će povisiti cijene bakra, dodaje se u izvješću, prenosi CNBC.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Analitičari očekuju da će američka centralna banka FED ove godine smanjiti referentne kamatne stope i time oslabiti dolar i posljedično omogućiti stranim kupcima da nabavljaju bakar po povoljnijoj cijeni, prenio je Bankar.me.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na nedavno održanoj konferenciji o klimatskim promjenama COP28 je više od 60 zemalja podržalo plan da se utrostruči globalni kapacitet obnovljivih izvora energije do 2030. godine, a analitičari Sitibanke smtraju da je taj scenario “izuzetno optimističan za bakar”.

Sitibanka je u svom prosinačkom izvješću navela da će svjetska potražnja za bakrom porasti za dodatnih 4,2 milijuna tona do 2030. godine.

Ako se ovaj scenario obistini, cijene bakra bi u 2025. godini mogle da porastu na 15.000 dolara po toni.

Oglasi
LM