viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 24.10.23 @ 13:39
OGLAS

Premijer Andrej Plenković, najdugovječniji hrvatski premijer podnio je u Saboru godišnje izvješće o radu svoje Vlade, nekoliko dana nakon sedme godišnjice otkako je 19. listopada 2016. preuzeo Banske dvore i izvršnu vlast.

OGLAS

Oporbi nije prvi put da lupa po klupama

Sam je na početku govora podsjetio da je ovo posljednje izvješće o radu Vlade prije parlamentarnih izbora iduće godine, a oporba je za lupanjem po klupama posegnula i prije šest godina razjarena potezom vladajućih oko istražnog povjerenstva za Agrokor.

Na današnje oporbeno lupanje po klupama HDZ je odgovorio transprentima na kojima, između ostalog, piše: “To jedino i znate – lupetati.”

OGLAS

“Čestitam ovim lupetalima koji su pokazali što je primitivizam u Saboru”, zaključio je Plenković, kojega su nakon što je završio svoj govor HDZ-ovci ispratili dugim pljeskom dok su mostovci vikali: “Gotov si, Plenkoviću!”

OGLAS

“Kome plješću? Što su čuli uopće? Odijelu plješću?!”, pitala se Mostova Marija Selak Raspudić, a Nikola Grmoja je rekao: “Tako su i Sanaderu pljeskali!”

OGLAS

“Gledajući unatrag, a posebno u posljednjih 3,5 godine, malo tko je mogao zamisliti s kojim smo se sve krizama morali nositi i kakve sve probleme rješavati. Suočavamo se s najvećim brojem izazova još od Domovinskog rata. Nakon pandemije COVID-19, koja nas je pogodila za vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, i dva razorna potresa, suočeni smo s posljedicama ruske agresije na Ukrajinu i s njome povezanom energetskom i prehrambenom krizom koje su izazvale inflatorne pritiske. Nedavni teroristički napad Hamasa na Izrael najnovija je kriza, nažalost s nesagledivim posljedicama za stabilnost svijeta”, dio je Plenkovićeva govora koji se teško razaznaje dok oporba neprekidno lupa tablicama za repliku po klupama.

Plenković nije odustao: “Imali smo i rekordne poplave i nikad prije zabilježena olujna nevremena, a Slavoniju je nažalost pogodila i afrička svinjska kuga. Geopolitičke nestabilnosti, rat i sve brže klimatske promjene povećale su i migrantske pritiske s kojima se također nosimo. No unatoč svim tim izazovima i krizama, i u izuzetno nepovoljnim međunarodnim okolnostima, Hrvatska ide naprijed i uspijeva u ostvarivanju svih svojih strateških ciljeva.”

Vlada diže minimalnu plaću

Premijer je najavio da će Vlada ovaj tjedan na sjednici minimalnu plaću podići sa 700 na 840 eura bruto, oko 672 eura neto, a kroz pregovore sa sindikatima dogovoreno je daljnje povećanje osnovice za pet posto, uz rast božićnice na 300 eura te uvođenje uskrsnice od 100 eura. “Svim navedenim Vlada će osigurati sveukupan rast plaća u državnim i javnim službama za gotovo 40 posto”, kazao je Plenković.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM