viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
//
Vodeći njemački osiguravatelj automobila
Vrijeme objave: 12.04.24 @ 08:22
OGLAS

Vodeći njemački osiguravatelj automobila, HUK Coburg, prisiljen je dodatno povećati cijene zbog značajnih gubitaka u svom odjelu osiguranja motornih vozila. Unatoč gotovo udvostručenoj neto dobiti u 2023. na 298 milijuna eura, odjel motornih vozila zabilježio je gubitak od gotovo 547 milijuna eura. Prema riječima Klausa-Jürgena Heitmann, izvršnog direktora, rastuće cijene rezervnih dijelova, štete od oluja i neočekivano veliki broj nesreća glavni su uzroci ovih gubitaka.

S 13,9 milijuna osiguranih vozila HUK Coburg je tržišni lider ispred Allianza. Povećanja cijena od 15 posto za postojeće korisnike u 2022. i 2023. nisu dovoljna za prevladavanje financijskih izazova. Prema mišljenju Jörga Rheinländera, članu uprave za imovinu i nezgode, daljnje prilagodbe cijena vjerojatno su u nadolazećim godinama.

OGLAS

HUK nije nipošto jedina osiguravajuća kuća koja je trenutno u minusu. Opća udruga njemačke osiguravateljske industrije već je prošlog ljeta predvidjela da će industrija zabilježiti ukupni deficit u automobilskom poslovanju zbog naglog povećanja troškova. Ali za Coburg grupu, police motornih vozila doprinose više od polovice ukupnog prihoda, piše Fenix Magazin.

OGLAS

Posao s automobilima u 2023. nije bio sasvim pozitivan za HUK ni u drugim aspektima. Grupa je ukupno sklopila 1,4 milijuna novih ugovora o motornim vozilima – ali je istovremeno više od 1,2 milijuna ugovora izgubljeno jer su kupci tražili druga osiguranja. Sve u svemu, HUK je dobio samo 183.000 novih vozila. To je zbog činjenice da svake godine nekoliko milijuna vlasnika automobila u Njemačkoj promijeni osiguravatelja u potrazi za jeftinijom policom.

OGLAS

Allianz, broj dva na tržištu osiguranja motornih vozila, nadoknadio je 2023. Krajem 2022. münchenska DAX grupa osigurala je gotovo 9 milijuna vozila, a prošle godine je ukupno bilo 258.000 dodatnih vozila.

Budući da je posao u HUK-u inače išao dobro i da je tvrtka dobivala nove kupce na svim područjima, šef Heitmann se nije bunio. Prema njegovim riječima, premijski prihod iz svih divizija porastao je za 6,2 posto na devet milijardi eura. Osim toga, investicijski rezultat skočio je za 86 posto na 931 milijun eura zahvaljujući povećanim kamatama i cijenama dionica. Zaključak je da je godišnji suficit iznosio 300 milijuna eura, više nego dvostruko više nego 2022. godine.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM