viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 01.04.24 @ 09:25
OGLAS

Dok smo mi ovaj vikend kao i većina zemalja širom svijeta prilagođavali svoje satove dva puta godišnje, postoji grupa zemalja koje su odlučile izbjeći ovo pomjeranje sata.

Ova praksa, koja je postala poznata kao zimsko i ljetno računanje vremena, nije univerzalna i izaziva različite reakcije u različitim dijelovima svijeta. Među zemljama koje ne koriste pomjeranje sata nalazi se nekoliko azijskih i pacifičkih zemalja, poput Japana, Kine, Indije, Singapura i Australije.

OGLAS

Ove zemlje preferiraju stabilnost u vremenskim zonama tijekom cijele godine, bez potrebe za mijenjanjem satova. Uz azijske zemlje, nekoliko europskih zemalja također ne prakticira zimsko i ljetno računanje vremena. Primjerice, Island, Bjelorusija i Rusija su među zemljama koje su odlučile izbjeći promjene u računanju vremena.Unatoč tome, situacija u Europskoj uniji razlikuje se od ovih zemalja koje ne koriste pomjeranje sata. U EU, većina zemalja prilagođava svoje satove dva puta godišnje prema smjernicama Direktive o ljetnom vremenu koju je usvojila Europska komisija.

OGLAS

Ipak, postoji sve veći pritisak unutar EU da se razmotri odluka o pomjeranju sata. Neki političari i građani tvrde da pomjeranje sata donosi više poteškoća nego koristi, uključujući poremećaje u spavanju, povećanu potrošnju energije te probleme u zdravstvenim i poslovnim rutinama. Stoga su neke zemlje članice EU odlučile provesti ankete i javne konzultacije kako bi čule mišljenja svojih građana o budućnosti pomjeranja sata. Primjerice, Finska je provela anketu koja je pokazala da većina građana podržava ukidanje pomjeranja sata. Slične ankete provode se i u drugim zemljama, kao što su Njemačka, Francuska i Poljska.

OGLAS

Europska unija se suočava s izazovom pronalaženja ravnoteže između potrebe za harmonizacijom vremena unutar jedinstvenog tržišta EU i poštovanja želja svojih građana. Ova situacija pokazuje razlike između različitih regija svijeta i različite percepcije i prioritete u vezi s pomjeranjem sata. Unatoč razlikama, postoji i zajednička tema koja se pojavljuje i u svijetu i u EU: potreba za pažljivim razmatranjem svih aspekata pomjeranja sata i prilagođavanjem odluka željama i potrebama građana. Bez obzira na to hoće li se zadržati ili ukinuti pomjeranje sata, važno je da se donose informirane odluke koje najbolje odražavaju interese svih uključenih strana.

U konačnici, pitanje pomjeranja sata ostaje predmet rasprave u svijetu i Europskoj uniji, a njegova budućnost će ovisiti o rezultatima konzultacija i odlukama donesenim u skladu s tim.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM