viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 23.03.24 @ 09:52

Nakon napada na rusku dvoranu s najmanje 60 ubijenih i više od stotinu ranjenih mnogi su analitičari upozorili da bi Moskva mogla za napad okriviti Ukrajinu.

Kremlju bi u sadašnjoj situaciji to itekako dobro došlo, radi zbijanja redova i jačanja kohezije u društvu. Osim toga, ukrajinski specijalci odavno provode sabotaže i udare duboko unutar ruskog teritorija.Dok se čeka službeni izvještaj Moskve o izvršiteljima i motivima napada, američke obavještajne službe potvrdile su da se prema svim dostupnim informacijama radi o napadu skupine Islamska država. Točnije o skupini Islamska država Khorasan (ISIS-K), što je stari izrazu za regiju koja je uključivala dijelove Irana, Turkmenistana i Afganistana. Ova ekstremistička islamistička skupina pojavila se u istočnom Afganistanu krajem 2014. i brzo stekla reputaciju ekstremne brutalnosti, piše Reuters.

OGLAS

Jedna od najaktivnijih regionalnih podružnica militantne skupine Islamske države, ova je skupina doživjela pad broja članova nakon što je on bio na vrhuncu oko 2018. Naime, talibani i američke snage nanijeli su joj velike gubitke, piše Reuters.Međutim, Sjedinjene Države upozorile su ranije da im je od povlačenja američkih vojnika iz Afganistana 2021. “smanjena sposobnost obavještajnog rada u vezi s ekstremističkim skupinama u Afganistanu, uključujući ISIS-K.

OGLAS

Bez obzira na navode u smanjenom broju članova, ISIS-K dosad je izveo niz velikih napada, posebice na džamije, unutar i izvan Afganistana. Nešto ranije ove godine, SAD je presreo komunikaciju koja potvrđuje da je ta skupina izvela dvostruki bombaški napad u Iranu u kojem je poginulo gotovo 100 ljudi, podsjeća Reuters.

OGLAS

U rujnu 2022. ISIS-K preuzeo je odgovornost za samoubilački napad na rusko veleposlanstvo u Kabulu. Skupina je odgovorna za napad na međunarodnu zračnu luku u Kabulu 2021. u kojem je ubijeno 13 američkih vojnika i mnoštvo civila tijekom kaotične američke evakuacije iz zemlje.Vrhovni američki general na Bliskom istoku nedavno je rekao je da bi ISIS-K mogao napasti američke i zapadne interese izvan Afganistana “za samo šest mjeseci i bez ili bez upozorenja”. A zašto bi napali Rusiju?

Stručnjaci kažu da se skupina posljednjih godina protivila ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, navodi Reuters.”ISIS-K je već dvije godine fiksiran na Rusiju. Često su svojoj propagandi kritizira Putina”, rekao je Colin Clarke iz Soufan Centra, istraživačke grupe sa sjedištem u Washingtonu. Michael Kugelman iz Wilson centra sa sjedištem u Washingtonu rekao je da ISIS-K “vidi Rusiju kao suučesnika u aktivnostima koje redovito ugnjetavaju muslimane”.

Oglasi
LM