viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 29.12.23 @ 21:09

Praznični period je izuzetno opterećenje za novčanike, ali u nekim europskim zemljama poslodavci su zakonski obvezni isplaćivati bonuse, što umnogome može olakšati novonastale troškove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi nagradili zaposlene za rad u godini, ali i pomogli oko prazničnih troškova, poslodavci su u prosincu počeli uplaćivati dodatnu plaću koja je jednaka mjesečnoj plaći. Primjerice radi, bonus zvani 13. mjeseca sada je postao zakonski uvjet u mnogim zemljama Latinske Amerike, gdje je poznat kao “aguinaldo”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, u Europi je situacija nešto drugačija.

Europski pristup plaćama za 13 mjeseci je složena slika jer su politike nagrađivanja često specifične za kompaniju ili industriju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz to, u Portugalu, Španjolskoj, Grčkoj i Italiji većina zaposlenih ima zakonsko pravo na bonus za zimske praznike, uglavnom jednak jednoj mjesečnoj plaći.

U Portugalu se to odnosi i na radnike u javnom i privatnom sektoru, iako se božićna nagrada zove bonus za 14. mjesec, a 13. mjesec se odnosi na obaveznu ljetnu isplatu.

U Španjolskoj se od poslodavaca na sličan način traži da isplate dva dodatna bonusa godišnje, a jedan bi trebao biti isplaćen tokom božićnog perioda. Vrijeme dodjele drugog bonusa, kao i iznos novca koji se daje za oba, pregovara se u okviru kolektivnih ugovora.

Ovi sporazumi o pregovaranju, o kojima su pregovarali sindikati i poslodavci, su nezakonodavni pisani sporazumi, ali često imaju istu težinu kao i zakoni o zapošljavanju.

U Grčkoj mnogi radnici primaju zakonski propisane božićnice i ljetne bonuse, ali situacija varira između javnog i privatnog sektora. U grčkom privatnom sektoru radnici imaju pravo na obaveznu dodatnu plaću za Božić, pola dodatne plaće za Uskrs i pola dodatne plaće ljeti. U javnom sektoru, međutim, radnici ne primaju ove bonuse od 2012. godine što je mjera uvedena za podršku grčkoj ekonomiji nakon financijskog kraha.

Ostale zemlje koje imaju zakonski utvrđene politike bonusa su Nizozemska i Poljska.

U Nizozemskoj postoji regres za godišnji odmor koji se daje radnicima u svibnju ili lipnju u iznosu od najmanje osam posto bruto godišnje plaće zaposlenog. U Poljskoj su nagrade na 13. i 14. mjesec uobičajne u privatnom sektoru, ali 13. plaća je zakonski uvjet i za neke zaposlene u javnom sektoru, piše Euronews.

Oglasi
LM