viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Autor objave: Europol
Vrijeme objave: 30.11.23 @ 17:32

Između 13. i 18. studenoga 2023., tijela za provedbu zakona diljem Europe udružila su se u borbi protiv trgovine vatrenim oružjem, trgovine drogom, krijumčarenja migranata i trgovine ljudima te visokorizičnih kriminalnih mreža tijekom Zajedničkih akcijskih dana EMPACT-a za jugoistočnu Europu (EMPACT JAD SEE). Ukupno je 26 zemalja diljem Europe, uz potporu Europola, Eurojusta, Frontexa, INTERPOL-a i brojnih međunarodnih struktura, sudjelovalo u ovim koordiniranim operativnim aktivnostima, izvijestio je Europol

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Španjolska je koordinirala operativne aktivnosti, dok je Europol koordinirao razmjenu operativnih informacija između uključenih strana. Zajednički akcijski dani EMPACT-a uključivali su pojačane provjere na vanjskim granicama EU-a i posebne operacije u uključenim zemljama. Pristup vođen obavještajnim podacima i prekogranična operativna koordinacija uključivali su zajedničke napore više od 22.000 službenika iz nadležnih tijela. Operacija je koordinirana iz međunarodnog koordinacijskog središta uspostavljenog u Skoplju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Razmjena informacija dovela je do otvaranja 121 novog slučaja protiv kriminalnih mreža. Europol je koordinirao razmjenu operativnih informacija i podržavao operativnu koordinaciju. Također, navodi kako je rasporedio stručnjake na terenu kako bi operativcima na terenu pružili analitičku podršku u stvarnom vremenu. Frontex je na vanjske granice rasporedio stručnjake i opremu.

Europol je sažeo i globalne rezultate: 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Uključeno 22.488 službenika 
  • Pokrenute su 163 istrage
  • Provjereno je ukupno 288.774 subjekata (215.273 osoba, 67.277 vozila, 5225 poštanskih paketa, pretreseno je 999 objekata)
  • Otkriveno 2229 ilegalnih unosa
  • 566 uhićenja (218 u vezi s krijumčarenjem migranata, 186 u vezi s trgovinom drogom, 69 u vezi s trgovinom vatrenim oružjem, 89 u vezi s drugim kaznenim djelima)
  • Identificirano 114 krivotvorenih dokumenata
  • Zapljene uključuju 310 komada oružja, 20.206 komada streljiva i gotovo tonu droge
  • Tijekom operativne faze, uspostavljeno je i cyber patroliranje. Cyber ​​patroliranje usredotočeno je na praćenje i istražne aktivnosti na različitim web stranicama, forumima i tržištima, kao i na aplikacije za slanje poruka i društvene mreže. Tijekom aktivnosti kibernetičkog patroliranja, istražitelji su identificirali 120 meta povezanih s trgovinom vatrenim oružjem.

Države članice EU, koje su sudjelovale u akcijama, su Austrija, Bugarska, Hrvatska, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovenija, Španjolska i Švedska. Od zemalja koje nisu članice EU sudjelovale su Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Moldavija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija, Turska, Ukrajina i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Oglasi
LM