viteski_logo_white
Osmrtnice
Vrijeme objave: 01.07.23 @ 16:10

U organizaciji općine Tomislavgrad i udruga proisteklih iz Domovinskog rata u subotu je svečano obilježena 31. obljetnica utemeljenja brigade HVO-a „Kralj Tomislav“ iz Tomislavgrada. Program obilježavanja je započeo svetom misom za poginule i nestale hrvatske branitelje nakon čega je uslijedio mimohod te svečana akademija.Brigada „Kralj Tomislav“ ustrojena je u Tomislavgradu 2. srpnja 1992. godine i u nju je integrirano više od 50 raznih postrojbi.

Kroz tu postrojbu od 1992. do 1995. godine prošlo je više od 4.500 tisuća bojovnika, a njih 127 je poginulo u borbama.Ovom prigodom predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović odlikovao je Brigadu „Kralj Tomislav“ redom Nikole Šubića Zrinjskog za zasluge u operacijama koje su dovele do oslobađanja Hrvatske i zapadne Bosne.Milanović je pozvao na poštovanje uloge Hrvatske vojske i Hrvatskoga vijeća obrane, koji su, kako je rekao, najzaslužniji za oslobođenje Bosne i Hercegovine.

– Želimo da se to zna. Ne mora se svakog dana to ponavljati kao ‘Očenaš’. Ali, bez toga BiH ne bi bilo, a ona živi s otkucajima. Ipak je ima. I opstat će – istaknuo je Milanović. Predsjednik RH osvrnu se i na aktualnu političku situaciju u BiH, kazavši kako se nada da će se prestati s političkim preglasavanjem Hrvata te da će oni postati jednakopravni.- Živite u BiH koju nazivate svojom domovinom. Treba puno strpljenja i poniznosti, to je vaša domovina i zajedno ćemo se boriti mirnim sredstvima da vas se tretira s poštovanjem, da imate jednaka simbolička prava – kazao je. Dodao je da će Republika Hrvatska još snažnije podržavati Bosnu i Hercegovinu na njezinom euroatlantskom putu.- Čekamo vas, čekamo cijelu BiH, a do tada znajte da ste dio nas. To je sve hrvatska nacija, zajedničko srce, to je zajedničko nastojanje i napor. To je borba za Hrvatsku, to je borba za status Hrvata u BiH i zato Hrvati u BiH zaslužuju respekt – poručio je Milanović.

Oglasi