viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 07.11.23 @ 16:53

Tužiteljstvo BiH podignulo je novu optužnicu zbog krijumčarenja migranata, a ovoga puta optuženi su Turci koji su ilegalno prebacivali migrante u Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je potvrđeno iz sjedišta Tužiteljstva BiH, optužnica je podignuta protiv Murata Gulera (26) i Nihata Bayrama (49), a obojica su u pritvoru u BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Optužnica ih tereti da su potkraj kolovoza sudjelovali u pokušaju organiziranje nedopuštenog prelaska granice između BiH i Hrvatske.

Kod prijelaza Gorica pokušali su prebaciti 13 ilegalnih migranata, također državljana Turske. Pritom ih je na samoj graničnoj crti kod Posušja otkrila zajednička ophodnja hrvatske i bosanskohercegovačke granične policije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

BiH i Turska imaju bezvizni režim pa turski državljani mogu bez ograničenja ulaziti u tu zemlju, što uključuje i one koji namjeravaju ilegalno nastaviti put ka EU.

Hrvatski premijer Andrej Plenković opetovano je upozoravao na činjenicu da BiH i Srbija moraju uskladiti vizni režim s onim koji vrijedi u Europskoj uniji kako bi se na taj način spriječio rizik ilegalnih migracija.

,,Ne može se doći u zračnu luku u Beograd ili u Sarajevo i nakon toga se od turista pretvoriti u nezakonitog migranta”, izjavio je Plenković kada je potkraj rujna komentirao ovaj problem.

Osim s Turskom, BiH i Srbija bezvizni režim imaju i s Kinom te Rusijom, kao i s nekim državama Arapskog zaljeva, iz kojih također pristižu migranti.

Šef Delegacije EU u BiH Johan Sattler pojasnio je kako je u slučaju te zemlje sporan bezvizni režim s osam država.

Oglasi
LM