viteski_logo_white
Osmrtnice
Search
Close this search box.
Vrijeme objave: 19.05.23 @ 08:59

Kako bi spriječila gubitke zbog pada potražnje većina proizvođača namještaja u Republici Srpskoj i FBiH ove godine je primorana smanjiti proizvodnju.

Podaci Vanjskotrgovinske komore BiH pokazuju kako je za četiri mjeseca ove godine izvezeno namještaja od drveta u ukupnoj vrijednosti od 231,8 milijuna KM, što je u usporedbi s istim periodom lani gotovo nepromijenjena vrijednost, dok je uvoz, istovremeno, uvećan za osam posto.

– Za četiri mjeseca ove godine u BiH stigao je namještaj u ukupnoj vrijednosti od 34,5 milijuna KM, što je povećanje od 2,5 milijuna KM u odnosu na isti period lani – istaknuli su iz Vanjskotrgovinske komore.

Komentirajući navedene podatke, tajnik Udruženja šumarstva i prerade drveta pri Gospodarskoj komori RS Lazo Šinik rekao je kako je veća vrijednost uvezenog namještaja rezultat inflatornih kretanja ulaznih troškova te se po toj osnovi može govoriti kako je u proteklom periodu u BiH čak stigla manja količina nego lani.

– Što se tiče izvoza s područja RS, primjetan je značajan pad proizvodnje namještaja zbog slabije potražnje. U prva tri mjeseca je za 33 posto manje proizvedeno namještaja u RS u odnosu na isti period prošle godine – kazao je Šinik za “Glas Srpske”.

Dodao je kako je za nijansu bolja situacija kada se radi o preradi drveta.

Da stanje u ovom sektoru nije kao što je prije bilo suglasan je i tajnik Gospodarske komore FBiH u Sektoru šumarstva, drvne industrije i poljoprivrede Mirsad Hubanić, koji tvrdi da je BiH, usprkos tome, ostala lider kada se radi o pitanju izvoza namještaja, njegovog kvaliteta i dizajna u jugoistočnoj Europi.

– Potražnja za namještajem je pala na globalnoj razini, jer je, između ostalog, došlo do poskupljenja inputa u proizvodnji, što je dovelo do poskupljenja samog proizvoda, a istovremeno je oslabljena kupovna moć, kako ovdje tako i u Europi – kazao je Hubanić.

Vlasnik prnjavorske trvornice namještaja “Standard” Edin Dacić rekao je za “Glas” kako je razina narudžbi ove godine pala između 20 i 25 posto u odnosu na isti period prošle godine.

– To je posljedica smanjene potražnje na svjetskom tržištu, jer ljudi imaju veća izdavanja za životne namirnice, energiju i sve ostalo što je kada se radi o prioritetima na većem rangu od namještaja – kazao je Dacić.

Istaknuo je kako ova tvornica isključivo radi za trgovački lanac “Ikea”, koja robu prodaje po cijelom svijetu.

– Pojedine tvrtke su pretrpjele veći pad u odnosu na prošlu godinu, dok mi u skladu sa situaciju koristimo svaku priliku da se izborimo za nove poslove – kazao je Dacić.

Direktor tvrtke “Eko line” iz Petrova Draženka Popadić kazala je da trenutno rade masivni hrastov namještaj po narudžbi iz Nizozemske.

– Naša proizvodnja ove godine drži se na razini shodnom situaciji u kojoj smo se našli – kazala je Popadićeva i dodala kako im dodatni problem predstavlja nabavka sirovine i nedostatak radne snage.

Lazo Šinik ističe da sa zebnjom očekuje podatke za četvrti mjesec.

– Ako bude potvrđem trend pada, imat ćemo veliki problem. Ako u travnju budu bolji rezultati u odnosu na prethodna tri mjeseca, onda ću biti optimist i vjerovat ću da ćemo u drugom dijelu godine moći bare, malo se približiti prošlogodišnjoj razini – istaknuo je Šinik, prenosi Indikator.

Oglasi
LM