viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 15.02.22 @ 16:03

Nakon donošenja Uredbe Vlade Federacije FBiH o novoj metodologiji utvrđivanja iznosa minimalne plaće, od nekih uposlenica kompanije iz sektora uslužnih djelatnosti zatraženo je da potpišu odricanje od toplog obroka. Početkom veljače i bez njihove suglasnosti, poslodavac je naknadu za topli obrok isključio iz obračuna plaće i doprinosa za siječanj, stoji u priopćenju Naše stranke, koja tim povodom donosi i reakciju Miomirka Melank, zastupnica Naše stranke u Parlamentu FBiH.

,,Riječ je o iznosu od oko 150 KM za koji su radnice i radnici ostali uskraćeni pri obračunu minimalne neto plaće koja sada iznosi 543 KM.

OGLAS

Poslodavac je u toj kompaniji prekršio zakon, odnosno odredbe Kolektivnog ugovora primjenjivog na sve tvrtke iz sektora trgovine, bez obzira na to da li su članice Udruženje poslodavaca FBiH. Ove odredbe, kojima se zabranjuje diskriminacija svakog prava koje zakon predviđa, u skladu su sa Europskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i sloboda koja je dio Ustava BiH, a koji sam ja, kao predsjednica Komisije za ljudska prava i slobode, ali i kao zastupnica, dužna štiti.

OGLAS

U Parlamentu Federacije ću zahtijevati hitno izlaženje u susret zahtjevima Sindikata trgovine koji će od Ministarstva rada i socijalne politike tražiti eksplicitno proglašavanje obveznom odredbe o pravu na topli obrok. To će se odnositi na sve kompanije iz sektora trgovine i uslužnih djelatnosti, kao i striktno poštovanje kolektivnih ugovora na snazi.

OGLAS

Također je zanimanje radnika i radnica da zajedno sa sindikatom i u suradnji sa postojećim zakonskim mehanizmima, u okviru Ekonomsko-socijalnog vijeća dogovaraju odnose između predstavnika i predstavnica Vlade FBiH, Saveza samostalnih sindikata BiH i predstavnika Udruženja poslodavaca FBiH“, piše fokus.ba.

Oglasi
LM