viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 21.02.24 @ 08:50

Iako je dobna, gornja, granica žena koje kockaju veća nego je to slučaj s muškarcima, ipak, poražavajuće je to da prema dosadašnjim iskustvima i istraživanjima prof. Romića, djevojčice već u 8. ili 9. razredu osnovne škole počinju s prvim kockarskim koracima.

Sve više raste broj građana u BiH koji gube velike iznose novca na igrama na sreću. Tako je lani promet u kladionicama u FBiH dostigao vrtoglavih 1,7 milijardu KM. I, dok se trend povećanja broja ovisnika o kockanju povećava, primijetno je da je među njima sve više žena.

OGLAS

Upozorava na to Marko Romić, profesor traumatske psihologije koji trenutno u Klubu ovisnika liječenih o kocki (KLOK) ima četiri žene koje su odlučile potražiti pomoć, piše Avaz.

OGLAS

– Nažalost, sve češće imamo priliku vidjeti cijenu, odnosno, posljedice tog kockanja koje se ogleda u propasti žena na financijskom, socijalnom, društvenom i obiteljskom planu. Trenutno su četiri, a i ranije ih je bilo, svih ovih godina. Jer, činjenica je da žene sve više kockaju i jedina razlika je u tome što one uglavnom igraju „bingo“ i klade se na utrke pasa, za razliku od muškaraca koji, uglavnom, igraju rulet, poker ili se klade na sportske događaje – kaže Romić.

OGLAS

Iako je dobna, gornja, granica žena koje kockaju veća nego je to slučaj s muškarcima, ipak, poražavajuće je to da prema dosadašnjim iskustvima i istraživanjima prof. Romića, djevojčice već u 8. ili 9. razredu osnovne škole počinju s prvim kockarskim koracima.

– U srednjoj školi, to se još više intenzivira, a više je faktora, u principu, za ulazak u taj svijet kockanja. Najčešće je to iz znatiželje koju pokreću saznanja da je netko ostvario dobitak, ali i ta silna propagandna mašinerija koja ih obasipa iluzijom da svoje probleme mogu riješiti na takav način-objašnjava Romić.

U cijeloj toj priči, materijalni dugovi kockara koji se mjere u stotinama milijuna maraka su zanemarivi u odnosu na uništene vlastite, ali i živote djece, supružnika, obitelji.

– To je, jednostavno, nemjerljivo i, zaista, krajnje je vrijeme da se naše vlasti počnu poduzimati mjere na saniranju posljedica patološkog kockanja, jer su one stravične. Pa, sav taj novac o kojem se priča, taj promet kladionica, sve je to izvučeno iz džepova građana, koji će oni i njihova pokoljenja vraćati desetljećima, jer za toliko su zaduženi. Sve ovo bi se svelo pod zaključak da je to, jednostavno, neprijateljski čin prema vlastitom narodu – ističe Romić.

Točan broj patoloških kockara u BiH je nepoznat, a podatak koji se iznosi jeste da je riječ o najmanje 50.000 osoba. Pojedina istraživanja su pokazala da više od pola milijuna stanovnika BiH posjećuje kladionice. Nažalost, neznatan broj onih koji se podvrgnu liječenju u tom procesu istraje do kraja.

Oglasi
LM