viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
//
Raseljeno 5 milijuna ljudi
Vrijeme objave: 24.02.24 @ 10:02

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) podsjeća javnost da je prošlo deset godina od ruske aneksije Krima, a dvije godine od sveobuhvatne invazije na Ukrajinu.

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin je u veljači 2022. objavio ”posebnu vojnu operaciju”. Ubrzo nakon toga začule su se eksplozije u blizini ukrajinskih gradova.

OGLAS

Grad Harkov, na istočnoj ukrajinskoj granici, napadnut je među prvima i to prije zore. Dvije godine poslije, Ukrajina broji na tisuće mrtvih. Više od pet milijuna ljudi je raseljeno unutar granica Ukrajine, dok se procjenjuje da je oko šest milijuna Ukrajinaca napustilo svoju zemlju.

OGLAS

Početkom ovog mjeseca Promatračka misija UN-a za ljudska prava u Ukrajini je apelirala da je broj civilnih žrtava ponovo počeo da raste, a obzirom da su napadi zahvatili dijelove daleko od bojnog polja, došlo je do povećanja broja ubijene i ozlijeđene djece.

OGLAS

Ukrajina je samo vrhunac zla kog je ruski predsjednik Vladimir Putin godinama gradio u Gruziji, Čečeniji, Moldaviji, Rusiji. Brojnim potezima ruska vlada nastoji ugušiti sve moguće glasove neslaganja te progoni ili hapsi brojne opozicione ličnosti, kao i organizacije.

Svjesni smo i da Putinova djela nailaze na odobravanja u mnogim nedemokratskim režimima u svijetu. Neminovno je da je došlo do porasta djelovanja brojnih desničarskih i proruskih organizacija u Bosni i Hercegovini. To je naročito vidljivo tijekom proslave neustavnog Dana Republike Srpske, kada se veličaju ratni zločinci, utjeruje strah povratnicima, te iznose prijeteće poruke i drže ratnohuškački govori. Za nas, koji imamo iskustvo genocida, rat je neprihvatljiv. Rat u Ukrajini, kao i onaj u našoj zemlji, rezultira ogromnom ljudskom patnjom, prisilnim migracijama stanovništva, kao i ekonomskom krizom.

Kao aktivisti za ljudska prava protivimo se onima koji zagovaraju Ukrajinu, ali i Bosnu i Hercegovinu, po mjeri ruskih ideja. Pozivamo političke lidere naše zemlje i međunarodnu zajednicu da više rade na suzbijanju ovakvih ideja, na zaustavljanju rata, te jačanju solidarnog društva temeljenog na demokraciji i europskim vrijednostima. Na drugu godišnjicu ruske agresije na Ukrajinu izražavamo solidarnost sa svim žrtvama ruskog režima, a posebno sa ukrajinskim narodom.

Oglasi
LM