viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 21.10.23 @ 07:27

Jeftiniji proizvodi označeni su naljepnicama “Društveno odgovorni”, a pored proizvoda nalaze se stara i nova cijena

Dok građani Federacije trebaju čekati Novu godinu kako bi vladajući “zaključali” cijene, kako se predviđa – za 34 artikla, u RS-u su već vidljivi rezultati kampanje “Društveno odgovorni” u kojoj su se marže odrekli proizvođači, distributeri i trgovci, piše Večernji list BiH.

OGLAS

Na popisu artikala u RS-u s 0% marže nalazi se 50 proizvoda domaćih proizvođača: kobasice, salame, začini, kompoti, džemovi, ajvar, pileća pašteta, mlijeko, juhe i deterdženti.

OGLAS

Osjetno niže cijene

OGLAS

Novinari portala srpskainfo.com provjerili su u trgovinama u Banjoj Luci koliko su uistinu artikli pojeftinili. Pa je tako ajvar blagi domaći od 295 grama jeftiniji za 2,54 KM, odnosno nova cijena je 4,15 KM, a bio je 6,69 KM. Kiselo vrhnje od 850 grama s 12% masti može se kupiti za 3,29 KM, a koštalo je 3,99 KM. Tunjevina u konzervi od 159 grama košta 1,49 KM, a stara cijena je 1,89 KM. Dakle, ušteda od 40 feninga. Stara cijena lovačke paštete je 0,91 KM, a sada se može kupiti za 0,78 KM. Pakiranje bijelog sira, manje masnog, od 200 grama može se kupiti za 1,68 KM, a koštalo je 1,97 KM. Staklenka džema od šljiva (365 g) jeftinija je za 1,54 KM. Njezina cijena bila je 4,49 KM, a sada košta 2,95 KM. Cijena flaširane vode za piće od jedne litre iznosi 0,60 KM, a koštala je 0,89 KM. Tekući deterdžent za rublje od 3 litre jeftiniji je za 2,50 KM i košta 8,49 KM. Stara cijena bila je 10,99 KM. Litra deterdženta za suđe košta 1,05 KM, a bio je 1,59 KM. Kako navodi portal, na ovih devet proizvoda ušteda je 8,93 KM. Ukupan račun po starim cijenama je 33,41 KM, a po novim 24,48 KM. Ušteda nije zanemariva, razlika je osjetna, gotovo 9 KM. U kampanju “Društveno odgovorni” trenutačno je uključeno 19 proizvođača, četiri distributera (trgovca na veliko), 27 trgovaca pedesetak proizvoda (proizvedenih kod 19 proizvođača koji su uključeni u kampanju uz maržu 0%). Jeftiniji proizvodi označeni su naljepnicama “Društveno odgovorni”, a pored proizvoda nalaze se stara i nova cijena. Na svakom piše da akcija traje do 31. prosinca.

Federacija na čekanju

S druge strane, Vlada FBiH je donijela novu odluku kojom kao mjeru neposredne kontrole cijena na području FBiH propisuje utvrđivanje maksimalne visine marži u trgovini za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode. Odlukom je obuhvaćeno 15 artikala. Na njih je ograničena veleprodajna i maloprodajna marža u rasponu od 5 do 12%. Neki osjetan pad cijena kupci u FBiH ne primijete. Neki trgovački lanci u međuvremenu su pokrenuli svoje akcije, i kako tvrde, dodatno snizili cijene. – Nameks d. o. o. je skladu s odlukom o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode prilagodio maloprodajne cijene zadanim maržama. Kao društveno odgovorna tvrtka prema krajnjem korisniku proširili smo broj artikla s prilagođenom ograničenom maržom i dodatno snizili još proizvoda iz svakodnevne potrošačke košarice. Snizili smo više od 500 artikala, a sve snižene artikle potražite posebno označene na našim policama. Društveno odgovorni sada i u budućnosti pratimo kretanje tržišta i prilagođavamo cijene krajnjem potrošaču kako bi lakše podnio inflaciju – naveli su iz trgovačkog lanca Nameks na svom Facebook profilu. Spomenimo i to da nakon što je Vlada RH donijela odluku o zamrzavanju cijena različitih proizvoda, mnogi su se potrošači obradovali, primijetivši značajne uštede u svojim košaricama za kupnju. Cijene su postavljene na maksimalne iznose, ali stvarnost je pokazala da se mnogi proizvodi mogu pronaći i po nižim cijenama od tih ograničenja. I dok u RS-u i RH građani kupuju jeftinije, u FBiH ćemo čekati početak sljedeće godine, koja možda donese niže cijene.

Oglasi
LM