viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 08.06.23 @ 18:30

Učestale kiše i velika vlaga odgodile su prvu proljetnu žetvu ljekovitog bilja, neke vrste su ugrožene i proizvođači predviđaju da će ovo biti jedna od lošijih sezona.

Šefik Rošić, jedan od najpoznatijih pčelara cazinske krajine, koji, osim pčela, uzgaja i ljekovito bilje, rekao je za Fenu da su ovakve meteorološke prilike dovele do izuzetno lošeg stanje kada je riječ o ljekovitom bilju, ali i pčelarstvu.

OGLAS

,,Sada trebam da berem kamilicu, ali za to nema uvjeta. Ukoliko bih sačekao da se osuši, odmah dođe druga kiša. Teško je kada govorimo i o sijanju i uzgoju ljekovitog bilja. Vidite i šta se događa sa voćem, određene biljke potpuno odbacuju list zbog vremenskih uvjeta, ali o tome trebaju govoriti stručnjaci”, naveo je Rošić.

OGLAS

Kišan period je doprinio da se korovi maksimalno razviju i tako spriječe razvoj biljaka koje proizvođači nastoje održati zdravim. Rošić je istaknuo da meteorološke prilike i ukupno okruženje ne idu na ruku poljoprivrednicima u BiH jer ne postoji sustav, niti odgovarajuća potpora”.

OGLAS

,,Bitno je da se povežu akademska zajednica, naše institucije koje upravljaju resursima i poljoprivredni proizvođači da bi se napravio sustav koji će pomagati i savjetovati naše poljoprivrednike i dati im smjernice na vrijeme, a ne kada postoji problem”, naveo je Rošić.

BiH je idealna zemlja kada je riječ o proizvodnji ljekovitog bilja i ima resurse, ali se mora pokrenuti incijativa jer, kako je rekao Rošić, dolaze druga vremena na koja nismo naučili.

Rošić koji je nekada imao 200 košnica pčela i uzgajao 250 različitih vrsta ljekovitih biljaka, kako sam kaže, trenutno je u životnoj dobi kada mora reducirati sve što je nekada radio.

,,Nema ni ljudi koji bi se posvetili ovom poslu, izgubila se volja za održati imanje. Za uzgoj ljekovitog bilja neophodno je dobro poznavati okoliš, klimu i kvalitet zemljišta u koje se sadi ljekovito bilje. Najvažnije je ipak imati ljubav prema tom poslu, jer ćete tek tada dati svoj maksimum, a i rezultati neće izostati”, naveo je Rošić.

Oglasi
LM