viteski_logo_white
Osmrtnice
Search
Close this search box.
Vrijeme objave: 18.06.23 @ 17:07

U širem rejonu Babanovca, jutros nešro prije 10 sati, kod vikend objekta primijećen je odrastao medvjed. Upozoravamo sve posjetitelje planine Vlašić da tijekom boravka ovdje vode računa o vlastitoj, ali i sigurnosti drugih.

Ljude vide kao prijetnju i izbjegavaju sukobe

Medvjedi na našim područjima su, u pravilu, vrlo stidljivi, a ljude vide kao prijetnju i izbjegavaju sukobe. Ukoliko se sretnete s medvjedom na bliskoj udaljenosti (20 metara ili manje) ne proizvoditi metalne zvukove, lupkati štapovima za hodanje, škljocati fotoaparatom i slično. Ne vikati na medvjeda i pokušavati ga otjerati bukom.

Nikada nemojte bježati od medvjeda. Medvjedi mogu trčati brzinom i do 50 km/h. Uhvatit će vas u nekoliko metara, bez obzira na vrstu terena. Iznimka je kada ste u mogućnosti doći do sigurnosti (npr. automobila) u nekoliko koraka. Penjanje na stablo može pomoći – iako su medvjedi dobri penjači, rijetko će se penjati za vama. Nikada ne prilazite mladunčadi medvjeda, čak i ako izgledaju znatiželjni ili napušteni. Ako ih uočite, povucite se, jer njihova majka nije daleko.

Oglasi
LM