viteski_logo_white
Osmrtnice
Search
Close this search box.
Vrijeme objave: 30.07.23 @ 20:51

Posljednji put kada su se dva puna supermjeseca pojavila u istom mjesecu bilo je 2018. godine, a to se neće ponoviti sve do 2037. godine.

Promatrače zvijezda kroz nekoliko dana očekuje pravi spektakl na nebu, dva supermjeseca koji će kulminirati rijetkim plavim Mjesecom.

Prvi supermjesec će se pojaviti 1. kolovoza, a drugi 30. kolovoza. Budući da je to drugi puni mjesec u istom mjesecu, taj nebeski spektakl poznat je kao plavi mjesec.

Umirovljeni NASA-in astrofizičar Fred Espenak, koji nosi nadimak Mr Eclipse, za SkyNews je kazao da su tople ljetne noći idealne za promatranje punog mjeseca.

,,Ljudi koji koriste dalekozore ili teleskope možda čak mogu vidjeti značajke kao što je lunarna maria, tamne ravnice formirane drevnim vulkanskim tokovima lave i zrake koje izviru iz lunarnih kratera”, dodao je. Ako nebo bude vedro, bez previše oblaka, moći ćete vidjeti mjesec i samo svojim očim, bez dalekozora, prenosi N1hr.

Posljednji put kada su se dva puna supermjeseca pojavila u istom mjesecu bilo je 2018. godine, a to se neće ponoviti sve do 2037. godine, prema talijanskom astronomu Gianluci Masiju. NASA navodi da će se u utorak na nebu pri izlasku supermjeseca pojaviti i Merkur i Mars.

Oglasi
LM