viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 27.10.23 @ 12:40

Dugi i česti redovi zbog izdavanja potvrda o prebivalištu (CIPS) koji opterećuju građane, ali i stvaraju gužve u institucijama, uskoro bi, prema inicijativi Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA BiH), mogli postati prošlost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, ova agencija pozvala je sva ministarstva unutarnjih poslova na području BiH, kao i ostale relevantne institucije da zajedno sa njima razmotre nove pristupe kako bi se ovaj proces unaprijedio i građanima olakšalo dobivanje potrebnih dokumenata, uz poštivanje svih propisa i zakona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Kako bismo poboljšali ovu situaciju, apeliramo na sva ministarstva i nadležne institucije da prije objave javnih poziva koji traže od građana potvrdu o prebivalištu razmotre mogućnost suradnje s nama i drugim nadležnim organima kako bismo zajedno radili na omogućavanju elektronske razmjene podataka, uvijek s poštivanjem Zakona o zaštiti osobnih podataka”, istakli su u IDDEEA BiH, pišu Nezavisne novine.

Prema njihovim riječima, ovim bi se omogućilo da građani ne moraju osobno donositi dokaze o prebivalištu, a time bi se smanjilo i njihovo opterećenje i stvorio efikasniji proces izdavanja potvrda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako navode, izdavanje potvrda o prebivalištu nije izravna odgovornost IDDEEA BiH, već Ministarstva unutarnjih poslova, ali spremni su pružiti podršku u rješavanju ovog izazova na korist svih građana.

“IDDEEA BiH je spremna surađivati sa svim nadležnim organima i ministarstvima kako bismo zajednički pronašli održiva rješenja i unaprijedili način na koji građani pristupaju važnim dokumentima”, rekli su u ovoj agenciji.

Kraju čekanja u redovima iskreno se nada i Marijana M. iz Banjaluke, koja ističe da bi se uvođenjem ovih mogućnosti olakšalo građanima, jer dobivanje papira, među kojima i CIPS-ove potvrde, oduzima mnogo vremena.

“Zbog posla nemam mnogo vremena čekati u redovima, pa bi se s ovim olakšalo nama i ne bismo morali gubiti vrijeme čekajući jedan papir. Nadam se da će ova inicijativa zaživjeti i da ćemo u 21. stoljeću konačno imati umrežene institucije i elektronske dokumente”, istaknula je ona.

Najnovije gužve zbog čekanja na izdavanje potvrde o prebivalištu zabilježene su ovih dana u mnogim gradovima Federacije BiH, nakon što je objavljen javni poziv za pomoć energetski siromašnim domaćinstvima.

Oglasi
LM