viteski_logo_white
Osmrtnice
Search
Close this search box.
Vrijeme objave: 29.08.23 @ 08:18

Zastupnici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojili su na današnjoj hitnoj sjednici izmjene Zakona o strancima, kao i Prijedlog zakona o organizaciji tržišta vina u BiH.

Ovim zakonima potvrđuje se odgovarajuća usklađenost s regulativom Europske unije u oblasti migracija i tržišta vina, navedeno je iz Vijeća ministara koje je predložilo da se oba zakonska rješenja razmatraju po hitnom zakonodavnom procesu.

Kada je u pitanju Zakon o strancima, njime se preuzimaju četiri uredbe EU donesene od 2016. do 2021. godine u procesu kontinuiranog usklađivanja bh. propisa s pravnom regulativom EU-a.

Dopunama zakona želi se olakšati boravak digitalnih nomada u BiH, a intencija Vijeća ministara BiH je dodatno produžiti njihov boravak u BiH, zbog čega je najavljena mogućnost amandmanskog djelovanja u ovom pravcu.

Zakon se usklađuje s uredbama EU-a koje se odnose na područja izdavanja viza, stalnog i privremenog boravka, obrazovanja, istraživanja, učešća u programu razmjene, obavljanja stručne prakse, volontiranja, zaposlenja visokokvalificiranih radnika te rada na temelju plave karte, kao i na osnovi humanitarnih razloga.

S obzirom na značaj koji sektor vina ima u poljoprivredi i ruralnom razvoju, Prijedlogom zakona o organizaciji tržišta vina u BiH želi se osigurati veća konkurentnost i bolji pristup proizvođača iz BiH na europskim i svjetskim tržištima, uz bolje uvjete za proizvodnju vina. Njime se preciziraju i odredbe o proizvodnji grožđa i vina.

Značajan dio zakona odnosi se na sustavno uređenje oblasti u vezi s oznakama porijekla te na označavanje, prezentaciju i reklamiranje proizvoda vinarstva, kao i na stavljanje tih proizvoda na tržište, njihov nadzor i kontrolu, uključujući i odredbe o organskim vinima, aromatiziranim vinskim proizvodima i voćnim vinima.

Rješenja predložena u ovom zakonu imat će višestruki pozitivan utjecaj na proizvođače grožđa i vina i njihovu potpunu registraciju za obavljanje djelatnosti, kao i na potrošače koji će imati cjelovit uvid u kvalitetu domaćih vina na tržištu, naveli su iz Vijeća ministara.

Zastupnici su danas započeli raspravu o Prijedlogu rezolucije o sprečavanju svih oblika nasilja nad ženama i uznemiravanja žena u Bosni i Hercegovini koju su predložili zastupnici SDP-a BiH.

Budući da je na rezoluciju bio predložen veliki broj amandmana od kojih bi neki u potpunosti mijenjali tekst rezolucije, predlagači zakona, Klub SDP-a, zatražili su da se glasovanje o njoj odgodi za narednu sjednicu kako bi se usuglasio jedinstven tekst rezolucije i onda glasalo za cjelokupan dokument.

Nakon glasovanja o ovim zakonima i odgađanju glasanja o rezoluciji završena je današnja hitna sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Oglasi
LM