viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 13.01.24 @ 09:23

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu, zajedno sa policijskim službenicima Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske i Granične policije jučer su (12.01.2024. godine), u sklopu operativne akcije “Šljunkara” i “Neon 2”, na području Bijeljine realizirali pretrese stambenih objekata i pokretnih stvari na 19 lokacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slobode je lišeno osam osoba nad kojima je izvršena kriminalistička obrada te su ispitana u svojstvu osumnjičenog. O njihovom daljem statusu će se u zakonoskom roku odrediti postupajući tužitelj. Prilikom pretresa otkriveno je i privremeno oduzeto oko kilogram opojne droge marihuana, 32 grama opojne droge kokain, dvije poluautomatske i dvije automatske puške, veća količina minsko – eksplozivnih sredstava, tri nagazine mine tzv. paštete, dva upaljača za nagazne mine, dva kabla za potezne mine, dvije table plastičnog eksploziva, dva štapina plastičnog eksploziva i dva pripadajuća upaljača za njihovo aktiviranje, mašina za vakumiranje sa tragovima praškaste materije, oko 750 komada metaka za automatsku pušku kalibra 7,62 mm, veći broj ručnih bombi, dvije zolje, prekursori za proizvodnju amfetamina – akumulatorska kiselina, mikseri za pravljenje i uvećanje smjese, posude za miješanje, 5 litara metanola, oprema za opremanje labaratorije za uzgoj opojne droge marihuana – lampe, saksije i sustav električnog napajanja, filter pročišćivač zraka kao i drug predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz da su počinjena niže navedena kaznena djela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navedene aktivnosti provodene su zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela “Organizirani kriminal”, “Neovlašten promet opojnih droga” i “Pranje novca” propisana Kaznenim zakonom Bosne i Hercegovine i krivično djelo “Neovlaštena proizvodnja i promet opojnih droga” propisano Kaznenim zakonikom Republike Srpske. Pretresi su izvršeni po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužiteljstva Bosne i Hercegovine i Okružnog javnog tužiteljstva u Bijeljini.

Pored navedenog, provođenjem posebnih istražnih radnji došlo se do saznanja da je od strane pripadnika ove grupe za organizirani kriminal, na području država Europske unije prometovano oko 150 kilograma opojne droge hašiš, 45 kilograma opojne droge marihuana kao i veća količina heroina, kokaina i ekstazija. Kod jednog od članova ove organizirane grupe otkrivena i privremeno oduzeta određena količina opojne droge heroin kao i smjese za povećanje količine mase za ovu drogu. Tijekom rada po predmetu Državna agencija za istrage i zaštitu je ostvarila dobru međunarodnu suradnju sa partnerskim agencijama zemalja Zapadne Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Oglasi
LM