viteski_logo_white
Osmrtnice
Search
Close this search box.
Vrijeme objave: 09.06.23 @ 07:11

Na Dan oceana neka nam prioritet bude razumijevanje i očuvanje krajnje fragilnih ekosustava u kojima morski psi igraju ključnu ulogu u održavanju ravnoteže. Iako se ljudi često plaše njihove prisutnosti u vodama, ono što je zaista zastrašujuće jeste njihova neprisutnost – jer oni održavaju zdravlje morskih ekosustava, kazao je za Fenu povodom 8. lipnja, Svjetskog dana oceana morski biolog i patobiolog Andrej Gajić.

Gajić je podvukao da se danas brojne vrste suočavaju s ozbiljnim prijetnjama, uključujući prekomjerni ribolov, gubitak staništa, zagađenje i neodrživi turizam.

,,Više od polovine vrsta Sredozemnog mora ozbiljno je ugroženo izumiranjem. Kako bismo sačuvali te fascinantne morske stanovnike, nužno je uspostaviti održive ribolovne prakse, zaštititi ključna područja za razmnožavanje i migraciju morskih pasa te educirati javnost o njihovoj važnosti. Treba istaknuti da razumijevanje i očuvanje morskih pasa nije samo pitanje očuvanja bioraznolikosti, već i zaštite oceana kao cjeline. Stoga, neka Dan oceana bude podsjetnik da je naša uloga kao čuvara mora ključna. Kroz suradnju, znanstvena istraživanja i održive prakse, možemo osigurati opstanak morskih psaa i očuvanje ljepote i vitalnosti naših mora za buduće generacije,, podvukao je Gajić u izjavi za Fenu.

Svjetski dan oceana se neslužbeno obilježava od 1992. godine, kada je to predloženo na samitu “Planete Zemlje” održanom u Rio de Janieru. Međutim Ujedinjene nacije su praznik službeno priznale tek 2008. godine.

Ujedinjeni narodi svake godine 8. lipnja obilježavaju Svjetski dan oceana, u čemu im se pridružuju mnoge zemlje, uključujući i Bosnu i Hercegovinu. Svjetski dan oceana obilježava se s ciljem podizanja svijesti i usmjerenjem globalne pažnje na važnost očuvanja zdravlja oceana, zatim kao prilika da se istaknu dobrobiti koje ljudska vrsta od njih uživa, ali jednako tako i da se upozori na utjecaj koji našim djelovanjem nanosimo oceanima.

Obilježavanjem Svjetskog dana oceana želi se istaknuti individualna, ali i zajednička dužnost i odgovornost da se prema oceanima (ali i prirodi općenito) odnosimo odgovorno i održivo, kako bi i buduće generacije mogle na jednak način u njima uživati.

Oglasi
LM