viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 20.10.23 @ 14:11

U sklopu izborne nastave iz zemljopisa i glazbe, učenicu III.1 i III.2 opće gimnazije Srednje škole Vitez, u pratnji profesorice Irene Magerl i profesora Alojza Čakarića, posjetili su 17. listopada Guču Goru.

Posjeta Franjevačkom samostanu i crkvi na učenike je ostavila najveći dojam. Naime, fra Zdenko im je održao kratko i inspirativno predavanje o sakralnoj glazbi, a posebno lijepo i emotivno bilo je kad je sakralne pjesme pjevao na latinskom jeziku, dok je profesor glazbe Alojz Čakarić svirao na orguljama.

OGLAS

Nakon toga uslijedila je posjeta muzeju i galeriji gdje su učenici saznali dosta toga o povijesti i tradiciji ovog franjevačkog samostana kojeg su sredinom 19. stoljeća bosanski franjevci odlučili podignuti baš na ovome mjestu, u Gučoj Gori. Na podizanju samostana i crkve osobito je radio fra Marijan Šunjić.

OGLAS

Potom su se učenici prošetali do groblja Gorica, a sa geografskim i kulturno povijesnim fenomenima tog kraja upoznala ih je profesorica zemljopisa Irena Magerl.

OGLAS

Na koncu, možemo zaključiti da su ovakvi izleti za učenike najbolji način učenja, a terenska nastava odlična za upoznavanje sa ljepotama, povijesti i bogatom tradicijom našega kraja, ali i našeg naroda. Bravo za našu izbornu ekipu koja je divno povezala zemljopis i glazbu, poručili su iz Srednje škole Vitez.

Oglasi
LM