viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 10.11.23 @ 20:28

U Bosni i Hercegovini izgleda da zaista sve može proći, pa i da svakodnevno činite prometne prekršaje, a da za to ne odgovarate, barem ne u onoj mjeri u kojoj nekoga sljeduje po zakonu, piše Večernji list BiH. Dosadašnja praksa i kaznena politika nadležnih institucija pokazale su se, najblaže rečeno, neučinkovitima u borbi protiv višestrukih povratnika u činjenju prometnih prekršaja. Da stvar bude gora, neki nesavjesni vozači postaju zvijezde TikToka, dok su o nekima čak snimljeni ozbiljniji TV prilozi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekorderi

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vozači u Bosni i Hercegovini, kad su u pitanju neplaćene kazne za prometne prekršaje, početkom rujna dugovali su 71,3 milijuna KM, a na prvom mjestu po toj osnovi bio je vozač iz Sarajeva, iz općine Stari Grad, s čak 249.193 KM duga, potvrđeno je za medije iz Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine (IDDEEA). – Ukupan dug vozača za prometne prekršaje u BiH iznosi 71,326.873 KM, dok je ukupan dug stranih državljana po istoj osnovi 529.515 KM – naveli su tom prilikom iz IDDEEA-e. Što se tiče duga vozača prema entitetima, na prvom mjestu je Federacija BiH s ukupnim dugom od 54,509.434 KM. U Republici Srpskoj taj je iznos 14,061.468 KM, dok Distrikt Brčko duguje 2,755.970 KM. Rekordera po prekršajima iz Sarajeva prati vozač iz Maglaja, koji duguje 86.397 KM. – Na trećem i četvrtom mjestu su vozači s Ilidže s približno sličnim iznosom duga – 73.166 i 72.055 KM, na petom mjestu s dugom od 71.559 KM je osoba iz Hadžića, dok su na šestom i sedmom mjestu vozači iz Gradačca, koji duguju 65.937 i 64.375 KM. Na osmom mjestu s dugom od 64.335 KM ponovno je vozač s Ilidže, dok deveto i deseto mjesto kao najveći dužnici po pitanju neplaćenih kazni za prometne prekršaje u iznosu od 60.569 i 58.930 KM pripadaju vozačima iz Zenice i Modriče – naveli su iz Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine.

Oduzimanje vozila

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poražavajući su podaci do kojih je došao portal radiosarajevo.ba. Samo u prvih devet mjeseci ove godine pripadnici Uprave policije Ministarstva unutarnjih poslova Sarajevske županije od višestrukih povratnika u vršenju prometnih prekršaja oduzeli su čak 51 vozilo. Riječ je o 50 putničkih vozila te jednom motociklu, a u ovim akcijama oduzimanja vozila tretirano je 50 prekršitelja.Očigledno je da sustav ne funkcionira. Naime, u registru ukupni dug kod nesavjesnih vozača iznosi 1,077.406,71 KM na dan oduzimanja ovih vozila. Da, dobro ste pročitali, više od milijun maraka za devet mjeseci… Jednostavnim matematičkim izračunom – u prosjeku njihov dug iznosi oko 21.000 KM po osobi. No, jedna osoba iz općine Stari Grad, kojoj je Jedinica za promet MUP-a SŽ-a oduzela vozilo, na ime neplaćenih kazni državi duguje gotovo 270.000 KM. Preciznije, 269.023,60 KM na dan oduzimanja vozila. Kad je riječ o starosnoj strukturi nesavjesnih vozača, nema pravila.

– Ne prevladavaju mlađi vozači, zastupljene su jednako sve dobne strukture, od mladih do osoba starije životne dobi – naveli su iz Ministarstva unutarnjih poslova Sarajevske županije za radiosarajevo.ba. Zanimljiv je i podatak da je u čak 48 slučajeva riječ o nesavjesnim vozačima – muškarcima, a u tek u dva navrata zabilježene su nesavjesne vozačice kada govorimo o višestrukim povratnicima. Osim iznosa neplaćenih kazni, dodatno zabrinjava i broj napravljenih prekršaja. Ovih 50 vozača napravilo je čak 951 prekršaj. Rekorder, ako gledamo broj napravljenih prekršaja, dolazi iz Vogošće. Počinio je 134 prekršaja. Pripadnici MUP-a Republike Srpske u prvoj polovini ove godine privremeno su oduzeli 102 motorna vozila od višestrukih povratnika u činjenju najtežih prekršaja iz oblasti sigurnosti prometa, a trajno je u dosadašnjem razdoblju 2023. godine oduzeto 31 vozilo. Rekorder ove godine je osoba iz Prijedora, višestruki povratnik u činjenju prekršaja s dugom za neplaćene novčane kazne od 57.387 KM. U 2022. godini privremeno je oduzeto 169 vozila, a za 85 sudovi su donijeli odluku o trajnom oduzimanju. Iz MUP-a RS-a su podsjetili kako su u studenome prošle godine policijski službenici Policijske uprave Istočno Sarajevo od osobe iz Sarajeva, koja je višestruki povratnik u činjenju prekršaja, privremeno oduzeli vozilo u Istočnoj Ilidži, a imala je evidentirani dug za izrečene novčane kazne u iznosu od čak 280.483 KM.

Oglasi
LM