viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 22.12.20 @ 08:55

Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda vrlo nezdrav zrak i dalje prisutan na većem dijelu područja naše zemlje.

U Sarajevu su jučer i jutros prisutne vrlo visoke koncentracije lebdećih čestica PM10/PM2.5 u zraku – 4 do 5 puta više od propisanih graničnih vrijednosti.

OGLAS

U Zenici su one upola niže u odnosu na sarajevske vrijednosti, međutim u ovom gradu su prisutne i visoke koncentracije sumpordioksida. Slično je i u Živinicama i Visokom.

OGLAS

Osim navedenog uz najfrekventnije prometnice u Sarajevu i Zenici (stanice Otoka, Radakovo) prekoračena je i granična propisana vrijednost za azotni dioksid (>85ug/m3).

OGLAS

Na svim ostalim mjernim mjestima koncentracije lebdećih čestica su u prosjeku dvostruko više od granične vrijednosti. Izuzetak je Goražde sa nešto umjerenije zagađenim zrakom.

Područje Hercegovine i zapadne Bosne se nalazi u povoljnijem geografskom položaju i karakterizira ga znatno manja emisija zagađujućih materija u zraku te se očekuje i znatno niži stupanj zagađenosti zraka. Nažalost, nemamo mjerne stanice i podatke koji to potvrđuju. FHMZ radi na realizaciji projekata koji bi u narednoj godini trebali uspostaviti mjerne stanice u Livnu i Bihaću, a potom i u Mostaru i dolini Lašve.

Nešto bolji meteorološki uvjeti bi se trebali uspostaviti u četvrtak kada očekujemo i bolji kvalitet zraka.

Podaci sa stanice Doboj kod Kaknja se mogu vidjeti na službenoj stranici Općine Kakanj (dnevni izvještaji).

Oglasi
LM