viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 11.03.23 @ 11:05

U trgovinama možete vidjeti natpis da za kupovinu robe imate popust ako plaćate u kešu ili vam to trgovac kaže prilikom kupovine. Ako ponudite da tu robu platite bankovnom karticom, kažu vam da to nije keš i ne možete ostvariti popust.

Iz Uprave za inspekcijske poslove Županije

Sarajevo kažu da to nije prekršaj jer trgovac odlučuje na koji način će prodavati svoju robu s popustom, plaćanjem isključivo gotovim novcem, a da na plaćanje bankovnom karticom ne daje popust. Međutim, da bi prodavao robu sa popustom trgovac mora poštovati sljedeća pravila da ne bi napravio prekršaj.

OGLAS

,,Odobreni popust treba biti evidentiran kroz fiskalni račun i trgovinsku knjigu na malo u obliku nivelacije cijena. Dakle, na proizvodima treba biti istaknuta jedinstvena cijena koja se treba voditi kroz knjige, a ukoliko direktor donese odluku da se za plaćanje gotovinom odobrava popust, to se treba istaknuti na vidnom mjestu dostupnom kupcima jer bi to u suprotnom bio prekršaj. Trgovci trebaju formirati cijene shodno utvrđenim kalkulacijama cijena i Pravilnika o načinu formiranja cijena, a popust za gotovinsko plaćanje mora pratiti obavijest koja je dostupna kupcima da se za gotovinsko plaćanje odobrava popust uz točno naznačavanje iznosa odobrenog popusta”, pojašnjavaju iz inspekcije.

OGLAS

Berislav Kutle, direktor Udruženja banaka BiH, smatra da ne može biti nikakve dileme jer prilikom plaćanja cijelog iznosa ne treba praviti razliku između gotovog novca i bankovne kartice, piše Faktor.

OGLAS

,,Ne znam zašto to rade trgovci. Možda žele da izbjegnu plaćanje PDV-a”, kazao je Kutle.

Oglasi
LM