viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 06.08.23 @ 07:00

Početak kolovoza znači samo jednu stvar vrhunac ljetne sezone i godišnje odmore. A godišnji odmori za veliki broj građana znače i odlazak na more. Ipak, odlazak na more posebna je vrsta sreće, piše Večernji list BiH.

Malo koja stvar može se usporediti s trenutkom kada napokon vidite to plavetnilo koje ste čekali cijelu godinu. Još ako vam se posreći dobro vrijeme i idealan omjer ljudi da nije prevelika gužva, ali nije ni prazno idealan odmor je tu.

OGLAS

Istina, treba “preživjeti” put (koji nerijetko zna biti “izazovan”), gužve na cestama i višesatna čekanja na granici. Međutim, dok euforija oko priprema za put traje, često zaboravimo na neke važne detalje koji nas mogu skupo stajati i u konačnici nam upropastiti godišnji odmor.

OGLAS

U Crnu Goru s osobnom

Krema za sunčanje, kupaći kostimi, šeširi, ručnici i razni drugi neizostavni rekviziti za plažu, karte, knjiga, sunčane naočale… Sve ste provjerili, sve je spakirano, ali ne zaboravite provjeriti dokumente kako ne biste doživjeli neugodno iznenađenje na granici. A s obzirom na to da se danas najčešće smještaj unaprijed plaća, za koji mnogi uzimaju i pozajmicu kako bi si priuštili nekoliko dana uživanja, vraćanje s granice može biti skupo iskustvo.

OGLAS

Da se to ne bi dogodilo, iako zvuči banalno, jedna od stvari na koje treba obratiti pozornost svakako je datum do kojega vrijedi putovnica. Najveći broj bh. građana za odmor bira Hrvatsku, tj. njezinu obalu Jadrana.

Boravak u RH

Imajte u vidu da nakon ulaska Republike Hrvatske u EU državljani BiH moraju posjedovati važeću putnu ispravu za ulazak i bezvizni boravak do 90 dana na teritorij RH. Za razliku od Hrvatske, u Crnu Goru moguće je putovati s osobnom iskaznicom.

Naime, sporazumom između Vijeća ministara BiH i Vijeća ministara Srbije i Crne Gore o uvjetima putovanja državljana dviju država propisano je da državljani država strana ugovornica mogu ulaziti na teritorij države druge strane ugovornice uz osobnu iskaznicu ili putnu ispravu, bez vize, na svim graničnim prijelazima otvorenim za međunarodni promet i u njoj boraviti do 90 dana od dana ulaska. Shodno navedenom, državljani BiH, kada putuju u Crnu Goru, mogu koristiti prilikom prelaska državne granice važeću osobnu iskaznicu.

Oni koji će putovati, primjerice, u Tursku ili Egipat, trebaju znati da putovnica mora vrijediti minimum još 180 dana od datuma polaska, dok je za Tunis minimum nešto manji i iznosi 150 dana.

Maloljetne osobe

Često se događa da djeca na more odlaze s bakama i djedovima, ujacima, stričevima ili pak obiteljskim prijateljima. Ako roditelji žele ispuniti želju djetetu da ljetuje s prijateljima, a njihov je miljenik maloljetan, moraju izvaditi pisanu suglasnost za to. Također, ako je riječ o djetetu čiji roditelji nisu u braku, potrebna je pisana suglasnost drugog roditelja kako bi bio omogućen prelazak granice.

Prema Zakonu o putnim ispravama, predviđeno je da nositelj putne isprave, državljanin BiH mlađi od 14 godina, odnosno poslovno nesposobne osobe mogu putovati u inozemstvo u pratnji jednog ili oba roditelja ili zakonskog zastupnika, odnosno skrbnika.

Nositelj putne isprave državljanin BiH mlađi od 14 godina mora imati suglasnost oba roditelja ili zakonskog zastupnika, odnosno skrbnika, koju je ovjerilo nadležno tijelo ako putuje u pratnji druge osobe.

Prema važećem Zakonu o putnim ispravama BiH, za maloljetne osobe, odnosno poslovno nesposobne osobe zahtjev za izdavanje putne isprave podnosi jedan od roditelja, uz suglasnost drugog roditelja, odnosno drugi zakonski zastupnik.

Dakle, ne postoji zakonska obveza posjedovanja pisane suglasnosti drugog roditelja prilikom putovanja u inozemstvo, odnosno nema smetnji da nositelj putne isprave, državljanin BiH mlađi od 14 godina putuje s jednim od roditelja ili zakonskim zastupnikom, odnosno skrbnikom.

I na koncu ono najvažnije – novac

Naime, za ulazak, primjerice, u Hrvatsku potrebno je od 35 do 70 eura (od 70 do 140 KM) po danu. Može se pokazati i debitnu ili kreditnu karticu. Granične službe mogu zahtijevati dokaz o posjedovanju novčanih sredstava za boravak u određenoj zemlji ili informaciju o adresi na kojoj ćete odsjesti.

Iako rijetko, granični policajci znaju tražiti i dokaz o smještaju, pa nije loše imati i to sa sobom.

Oglasi
LM