viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 22.11.23 @ 16:39
OGLAS

Kada zaboravimo da zagrijemo rernu prije nego što stavimo hranu u nju, često se pitamo šta će se dogoditi. Hoće li hrana biti ista kao i kada se peče u zagrijanoj rerni? Hoće li se promijeniti okus i tekstura? Ovo su pitanja koja su nam svima poznata, ali odgovori na njih se razlikuju zavisno od toga šta pečemo.

OGLAS

Pečenje kolača

Kada je u pitanju pečenje kolača, zagrijavanje rerne je ključno. Ukoliko pečemo u hladnoj rerni, kolačići će se previše raširiti, jer se oslanjaju na početni udar toplote koji im pomaže da zadrže svoj oblik. Također, zbog dužeg vremena pečenja, kolači će biti suhi i bez karakteristične boje koju daje Maillardova reakcija (zbog koje hrana dobiva lijepu, brončanu boju). Slično tome, i kolači će biti gusti i ravni ukoliko se peku u hladnoj rerni, jer će nedostajati toplina koja bi aktivirala proces podizanja kolača i aktivirala prašak za pecivo.

OGLAS

Kada je u pitanju pečenje kruha i peciva s kvascem, prethodno zagrijavanje rerne je neophodno za uspješan rezultat. Toplota rerne ubrzava proces rasta kvasca i stvaranje rupica u tijestu, što stvara karakterističnu koricu u pečenom kruhu. Bez početnog zagrijavanja, hljeb će ostati pljosnat i neće imati karakterističnu koricu koju svi obožavamo.

OGLAS

Pite i lisnata peciva

OGLAS

Pite i lisnata peciva također zahtijevaju zagrijavanje rerne kako bi se postigao željeni rezultat. U suprotnom, pite će biti vlažne, a peciva spljoštena i okružena otopljenim maslacem. Toplota rerne je od ključne važnosti za stvaranje hrskave kore i bogatog ukusa pita i lisnatog tijesta.Generalno, prema savjetu profesionalnih pekara, zagrijavanje rerne prije pečenja je važan korak koji ne treba preskočiti. Svaka kategorija pekarskih proizvoda zahtijeva različite reakcije koje se aktiviraju toplotom, a preskočeni korak može dovesti do neželjenih rezultata. Zato, prije nego što započnete sa pečenjem, ne zaboravite da pravilno zagrijete rernu.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM