viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 22.11.23 @ 16:39

Kada zaboravimo da zagrijemo rernu prije nego što stavimo hranu u nju, često se pitamo šta će se dogoditi. Hoće li hrana biti ista kao i kada se peče u zagrijanoj rerni? Hoće li se promijeniti okus i tekstura? Ovo su pitanja koja su nam svima poznata, ali odgovori na njih se razlikuju zavisno od toga šta pečemo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pečenje kolača

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je u pitanju pečenje kolača, zagrijavanje rerne je ključno. Ukoliko pečemo u hladnoj rerni, kolačići će se previše raširiti, jer se oslanjaju na početni udar toplote koji im pomaže da zadrže svoj oblik. Također, zbog dužeg vremena pečenja, kolači će biti suhi i bez karakteristične boje koju daje Maillardova reakcija (zbog koje hrana dobiva lijepu, brončanu boju). Slično tome, i kolači će biti gusti i ravni ukoliko se peku u hladnoj rerni, jer će nedostajati toplina koja bi aktivirala proces podizanja kolača i aktivirala prašak za pecivo.

Kada je u pitanju pečenje kruha i peciva s kvascem, prethodno zagrijavanje rerne je neophodno za uspješan rezultat. Toplota rerne ubrzava proces rasta kvasca i stvaranje rupica u tijestu, što stvara karakterističnu koricu u pečenom kruhu. Bez početnog zagrijavanja, hljeb će ostati pljosnat i neće imati karakterističnu koricu koju svi obožavamo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pite i lisnata peciva

Pite i lisnata peciva također zahtijevaju zagrijavanje rerne kako bi se postigao željeni rezultat. U suprotnom, pite će biti vlažne, a peciva spljoštena i okružena otopljenim maslacem. Toplota rerne je od ključne važnosti za stvaranje hrskave kore i bogatog ukusa pita i lisnatog tijesta.Generalno, prema savjetu profesionalnih pekara, zagrijavanje rerne prije pečenja je važan korak koji ne treba preskočiti. Svaka kategorija pekarskih proizvoda zahtijeva različite reakcije koje se aktiviraju toplotom, a preskočeni korak može dovesti do neželjenih rezultata. Zato, prije nego što započnete sa pečenjem, ne zaboravite da pravilno zagrijete rernu.

Oglasi
LM