OGLAS
Vrijeme objave: 01.10.23 @ 09:22
OGLAS

Bosanskohercegovački i hrvatski glazbenik Željko Bebek (77) jedan je od najpoznatijih glazbenika u regiji koji u zagrebačkoj Areni Zagreb 28. listopada od 20 sati slavi svojih velikih i okruglih 50 godina karijere, a njegove hitove poput “Kćeri moja”, “S tobom su godine minute”, “Ono nešto naše” i slično, kao i one malo starije koje su nastale uz Bijelo dugme, pjevat će zasigurno prepuna Arena. O svom koncertu, razlazu s bendom, Bijelom dugmetu, drogi, ali i privatnom životu porazgovarao je s Nevenom Ciganovićem u novoj emisiji ‘U povjerenju by Neven Ciganović’ u produkciji Večernjeg lista.

OGLAS

Odmah na početku razgovora priznao je Nevenu kako ima malu tremu uoči koncerta koji je planiran za točno mjesec dana. “Dosta sam uzbuđen, tri mjeseca od samog dogovora s produkcijom zapravo ja imam malu tremu, što se rijetko viđa u karijeri kad je čovjek navikao na druge pozornice. No, ipak pozornica u zagrebačkoj Areni je nešto meni veliko, važno, značajno i da taj dan kad slavim 50 godina želim da protekne sve u najboljem ozračju”, priznao je glazbenik i potom se dotaknuo i razlaza s bendom. Naime, brojni su pisali i pričali kako je Željka napustio bend s kojim je bio 10 godina.”Jedan je bio šest godina, jedan sedam, jedan deset. Ovo što piše “the bend” na mom transportu za instrumente je samo kako bi oni koji će me slušati znali da pjevam uživo. A to datira iz vremena kada sam često pjevao na playback”, pojasnio je situaciju Željko koji je potvrdio kako je jedan jedini i nezamjenjivi uvijek ostao njegov sin Zvonimir koji već dugo nastupa s njim.

“On je jedini nezamjenjiv s obzirom da se pokazalo da proteklih pet godina otkako se popeo na pozornicu, glazbu, scenski nastup, garderobu i sve bira jedinstveno, predano i da strašno uživa u tome. Nije neskromno sada reći da mislim da će on u budućnosti biti prava solistička zvijezda”, istaknuo je ponosni otac. Uz to, dodao je i da je njegova najmlađa kći Katarina također učila glazbu na Rock akademiji na zagrebačkom Ribnjaku. „No, ono što njoj nedostaje za razliku od Zvonimira je što nije ambiciozna, nema potrebu za eksponiranjem niti je scena jako zanimala pa smo se dogovorili da će biti zadužena za održavanje naših društvenih mreža“, priznao je glazbenik.Što se tiče samog koncerta u Areni, istaknuo je da se on neće bitno razlikovati od dosadašnjih jer „publika zna što očekuje i koje pjesme želi čuti“. Glazbenik koji u posljednje tri godine radi 80 koncerata godišnje tako je dobro upoznao želje svojih obožavatelja. Posebno je uzbuđen što će i na ovom koncertu biti prisutne čak tri generacije njegovih obožavatelja, čak i neki koji su ga pratili još ’70-ih godina i početkom ’80-ih. A spomenuli su u razgovoru i njegovu nedavno objavljenu knjigu, autobiografiju „U inat svima“ koja je izašla u suradnji s Večernjim listom. Knjiga je to u kojoj je slavni pjevač otvorio dušu i čitateljstvu podastro sve svoje snove i emocije, svoje skrovite životne epizode, uspone i padove, životne prekretnice. Voditelj Ciganović upitao ga je kome je to on „u inat“ posvetio knjigu.

OGLAS

„Svaki čovjek koji se bavi javnim poslom, posebno showbiznisom, zna da ispred sebe svaki dan ima nasmijanih lica, ali nije svima za vjerovati. Vrijeme ti pokaže, pogotovo ako traješ dugo, da puno ljudi ne zaslužuju tvoje povjerenje i da već dugo rade neke mućke iza leđa, što nisi odmah primijetio. E pa u inat svima takvima, a ja ih imam vjerojatno puno jer je prošlo 50 godina“, ispričao je. U objašnjavanju se dotaknuo i razilaženja s Bijelim dugmetom. Bijelo dugme je jedna od najpoznatijih rock grupa bivše Jugoslavije, osnovana u Sarajevu 1974. godine, a sastav je aktivno djelovao sve do 1989. godine i u tom vremenskom razdoblju objavljuju petnaestak albuma, uz nekoliko kompilacija i mnogobrojne singlove. Željko Bebek istaknuo je kako jako voli taj dio svoje karijere jer je „bila mladost puna iskusnih i dobrih glazbenika“.„Uvijek me pitaju zašto smo se razišli, a odgovor čak nije ni bitan. Nismo mi jedini koji su se razišli nakon 10 godina. To su krizne godine u kojoj je puno bendova u svijetu zapelo. To se dogodilo i meni, a sad mi je ostalo samo da kažem da mi je predivno bilo u bendu, ali i izazovno pronaći način da nastavim dalje s novim prezimenom“, ispričao je. A zanimljivu anegdotu izvukao je voditelj iz knjige kada je Bebeka pod svoje uzeo menadžer i stomatolog, još dok je bio u Kodeksima, i svima im prvo popravio zube.Dotaknuo se i „provokativnih dana“ s Bijelim dugmetom kada je bio uvijek u centru pažnje zbog svog oblačenja, ali i provokativnih naziva pjesama. „Nismo mi nikog nagovarali na aktivnosti na zadnjem sjedištu nego smo propjevali nešto što je stvarno bio uobičajeno. Te starije generacije nisu baš mogle dečka ili curu dovesti kući pa je automobil bila dobra pozornica, skrivena“, nasmijao se Bebek pa dotaknuo i one „sex, drugs and rock ‘n’ roll“.„Naši životi bili su podređeni glazbi, rocku, ali i tom načinu života. Alkohol, žene.. ali to je istina i za nogometaše, ne samo za rokere. Rijetko da čujemo da u nekoj profesiji nikada droge nije bilo. Ja sam ipak bio malo svjesniji svega, a prije sam studirao i pravo pa mi se činilo da je to i sankcionirano i vrlo opasno po budućnost profesije pa sam se uspješno odupirao. Ali svijet zna i da je Bijelo dugme imalo platiti neke račune zbog toga što su neki članovi koristili drogu, ali ja to smatram intimnim pitanjem pa se nisam dirao u to osim savjeta da se to ne radi jer će se propasti. Ali što se tiče alkohola, tu jesam predan. Volim popiti viski prije koncerta, ili nakon“, pojasnio je glazbenik koji je neko vrijeme imao i svoje vino.

OGLAS

A dotaknuli su se i vruće teme – zabrane koncerata i takve glazbe koju je današnja mladež prigrlila. „Ja sam na određen način razočaran i smatrao sam da imam pravo biti iskren i dati svoje mišljenje. Nemam ništa protiv kolega odakle god da stižu, sa istoka ili sa zapada, bave se glazbom, menadžeri trguju sa tom uspješnošću i neka im. Meni je samo krivo da mi imamo puno glazbenika koji su, recimo u koroni, morali ostati doma, s malim prihodom. I sad kad je prilika da ponovno zauzmu svoja mjesta nakon korone, njih nema, nas u Hrvatskoj je sve manje glazbenika i mislim da gostujući glazbenici u mlade unose potpuno drugačiji svijet, kulturološki. I šanse mladih naših dečkiju propadaju“, pojasnio je svoje stajalište o tome i dodao: „Mi za 10 godina uopće nećemo imati glazbenika. Mladi će se naviknuti na kafanski stol, koncerata će nestati. Naši mladi nemaju iste šanse kao ovi koje se uvozi. Komentirao je i glazbenika Acu Lukasa koji je i u Zagrebu rasprodao Arenu, a pjevao je i Olivera Dragojevića, Gibonnija, Dražena Zečića.„Tad sam stvarno bio u šoku i tad sam se malo razljutio i možda zbog toga komentirao to uvoženje glazbenika“, komentirao je. Za kraj razgovora vratili su se malo na pripreme za koncert u Areni, ali i odnosu s Goranom Bregovićem. „Nažalost, neizvedivo je da on dođe na koncert, nismo uspjeli zadržati neki odnos tokom godina, a to je posljedica načina razlaza grupe koji sam opisao u knjizi, to je posljedica da ja budem potpuno hladan i nezainteresiran za bilo koju aktivnost koju oni rade i koju bi možda htjeli sa mnom raditi. Potpuno sam hladan jer ono ‘u inat svima’.. Ipak sam ostao 50 godina na pozornici, a otići te godine iz benda bilo je strašno“, zaključio je Željko Bebek.

OGLAS
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM