viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 22.08.23 @ 07:25
OGLAS

Dvadeset gradova u Hrvatskoj održalo je prosvjednu akciju u znak solidarnosti sa svim žrtvama femicida i njihovim obiteljima. Ženske organizacije i inicijative ovom su akcijom ispratile brutalno ubijenu Nizamu Hećimović, koja je od institucija tražila da je zaštite od nasilnika.

Održavanje prosvjedne akcije najavljeno je u sljedećim gradovima: Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Pakrac, Mali Lošinj, Beli Manastir, Vukovar, Virovitica, Križevci, Korenica, Šibenik, Karlovac, Zadar, Trogir, Korčula, Dubrovnik i Glina.

OGLAS

Split je jedan od gradova koji su podignuli glas za žene. Transparentom “Sigurnost žena je odgovornost države” prosvjednici su izrazili solidarnost sa ženama u Bosni i Hercegovini koje su istovremeno tražile veću djelotvornost u zaštiti od nasilja, piše Index.hr.

OGLAS

Domine: Država ne radi dovoljno po pitanju zaštite žrtava

OGLAS

Ženska mreža Hrvatske već godinama upozorava da država ne radi dovoljno po pitanju zaštite žrtava nasilja i sve mjere su, kažu, nedovoljne kako bi se zaštitile žene. Iskustvo im je pokazalo da podrška postoji samo u deklarativnom obliku.

“Sve političke opcije osuđuju nasilje prema ženama, ali kada je potrebno donijeti mjere i izdvojiti sredstva, tada vlast zakaže. Jednako tako država odbija definirati femicid unutar Kaznenog zakona, a to je jedini način da se adekvatno kazni počinitelj”, kazala je Blanka Čop iz Udruge Domine.

Osim uvrštavanja femicida u Kazneni zakon, od vlade traže i donošenje nacionalne strategije koja uključuje sve oblike nasilja nad ženama u skladu s Istanbulskom konvencijom, kao i predviđena sredstva za provedbu u državnom proračunu.

“Kad je riječ o konvenciji, država nije osigurala dovoljno sredstva za njezinu primjenu. Ne izdvajaju se dovoljna sredstva za prevenciju ni za stroža kažnjavanja. Pomaci su napravljeni u društvu jer žene više prijavljuju nasilje, više je ljudi koji su unutar sustava obrazovani i senzibilizirani za sustav nasilja. Međutim, pokazuje se da su te mjere i dalje nedovoljne i da su žene u državi nezaštićene.”

U Hrvatskoj porastao broj femicida. Lani ubijeno 13 žena

Za volonterku Udruge Domine Antonelu Uvanović važno je jačati solidarnost i podršku među ženama: “Što nas se više okupi oko ove problematike, smatram da ćemo imati jači utjecaj. Ovo je znak da se žene drže skupa i da će se izboriti za bolje sutra.”

Prema statistici, Hrvatska je treća u Europskoj uniji po broju femicida, koji je porastao u zadnjih deset godina. Iz Udruge kažu da su prošle godine 13 žena ubili njihovi partneri, a ove godine do srpnja smrtno su stradale četiri žene.

Razlog eskalacije broja ubojstava žena je, kažu, u nedostatku strateškog pristupa ovoj temi te nepostojanju učinkovitih i sustavnih mjera prevencije nasilja. Ovom protestnom akcijom poručuju da nasilje nad ženama nije elementarna nepogoda, već najpredvidiviji zločin upravo zbog dugotrajnosti nasilja bliskog počinitelja. 

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM