viteski_logo_white
Osmrtnice
Search
Close this search box.
Vrijeme objave: 03.08.23 @ 12:43

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović potpisao je danas s izabranim konzorcijem izvođača radova, koji čine zeničke kompanije “Almy gradnja” i “Arel”, Ugovor za izvođenje radova na izgradnji zatvorenog olimpijskog bazena u tom gradu.

Olimpijski bazen gradit će se na lokaciji kompleksa postojećih otvorenih bazena u naselju Crkvice, a rok za izgradnju prve faze, vrijednosti građevinskih radova 10,5 milijuna KM sa PDV-om, bit će 12 mjeseci. Prva faza podrazumijeva zemljane, armirano-betonske, građevinske, zidarske radove te natkrivanje objekta. Druga faza trajat će također oko 12 mjeseci.

Grad Zenica, uz podršku Ministarstva kulture i sporta Federacije Bosne i Hercegovine (4.000.000 KM) te Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Zeničko-dobojske županije (1.000.000 KM), financirat će izgradnju ovog sportskog objekta.

Kompleks će u konačnici koštati duplo više, a Vlada FBiH, kako je najavio Kasumović, za financiranje prve faze dodatno će osigurati 4.000.000 KM, kroz najavljeni rebalans proračuna.

– Danas potpisujemo ugovor za ono što građani i mladi Zenice očekuju 50 godina, a to je olimpijski zatvoreni bazen. Lokacija je mjesto gdje su sada otvoreni bazeni. Kompletan projekat će koštati preko 20 milijuna KM, najavio je Kasumović, koji je istakao kako će kompleks od oko 7.000 kvadratnih metara natkrivenog prostora.

Zatvoreni olimpijski bazen bit će dimenzija 50×25 metara, a drugi bazen u sklopu tog kompleksa bit će dimenzija 25×12,5 metara. Sadržavat će i tribine, svlačionice, fitness… Kasumović je napomenuo kako su iskoristili iskustva iz pripreme za izgradnju bazena u Mostaru.

– Mi smo iskoristili sve svoje mogućnosti. Veoma sličan će biti bazen i u Mostaru, istih dimenzija… Ali, mi smo iskoristili to što su već napravili projekat i ti su se ljudi javili na natječaj i oni su pobijedili s idejnim i glavnim projektom. Objekat će biti prelijep – podvukao je Kasumović.

Zbog mogućeg pomjeranja rezervoara za punjenje postojećih bazena, nije izvjesno da će, zbog izgradnje olimpijskog bazena, biti moguće organizirati kupanje za građane na postojećim otvorenim bazenima.

Oglasi
LM