viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 13.09.23 @ 08:35
OGLAS

Znanstvenici su otkrili da kako se Mjesec udaljava od Zemlje, dužina dana se polako povećava.

Grupa istraživača sa Univerziteta u Wisconsin-Madisonu zaključila je da se tokom milijuna godina gravitacijsko privlačenje između Zemlje i njenog jedinog prirodnog satelita oslabilo.

OGLAS

Ovaj prekid veze očigledno je rezultirao usporavanjem rotacije naše planete i tako omogućio Mjesecu da se povlači sporijim tempom.

OGLAS

Nakon proučavanja Mjeseca u odnosu na Zemlju, znanstvenici su zaključili da se ta nebeska tijela udaljavaju brzinom od 3.82 centimetra godišnje.

OGLAS

Navodno, ova vrlo mala promjena znači da će za 200 milijuna godina dan na Zemlji porasti sa 24 sata na 25 sati.

Govoreći o ovim saznanjima, koautor istraživanja, profesor Stephen Meyers sa Univerziteta u Wisconsin-Madisonu, rekao je: “Kako Mjesec odlazi, Zemlja je poput klizača na ledu koji usporava dok ispružaju svoje ruke.”

Osim što su hipotetirali koliko će trajati dan u dalekoj budućnosti, znanstvenici su također došli do zaključka o tome koliko je trajao dan na Zemlji prije 1.4 milijarde godina.

Vjeruju da je u jednom trenutku dan na planeti trajao samo 18 sati.

Prema izvješću objavljenom od strane pomenutog sveučilišta, to je zato što je Mjesec nekada bio mnogo bliži planeti i imao veći utjecaj na način kako se Zemlja okretala oko svoje ose.

Da bi otkrili ove informacije, istraživači su koristili astrokronologiju – metod koji povezuje astronomsku teoriju s geološkim posmatranjima.

,,Jedna od naših ambicija bila je koristiti astrokronologiju kako bismo vremenski odredili najudaljeniju prošlost, kako bismo razvili vrlo drevne geološke vremenske skale”, izjavio je profesor Myers.

,,Želimo proučavati stijene koje su stare milijardama godina na način koji je usporediv s načinom na koji proučavamo moderne geološke procese.”

Proučavanjem sedimenata uzetih iz stijena starih 90 milijuna godina, Myers i drugi su stekli uvid u to kako su, prema njihovim saznanjima, izgledali naš solarni sustav u prošlosti.

,,Nakon otprilike 1.5 milijardi godina unazad, Mjesec bi bio dovoljno blizu da bi njegova gravitacijska interakcija sa Zemljom razderala Mjesec”, objasnio je Meyers.

Koautor istraživanja, profesor Alberto Malinvero, izrazio je želju da dublje istraži ovo istraživanje.

,,U budućnosti želimo proširiti rad na različite intervale geološkog vremena”, rekao je, piše Unilad.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM