OGLAS
Vrijeme objave: 09.11.23 @ 12:19
OGLAS

Fentanil, lijek koji je od 50 do 100 puta jači od morfija te se uglavnom daje pacijentima koji trpe ekstreman bol, posebice onima nakon operacije, posljednjih se godina sve češće zloupotrebljava kao sintetička droga, piše Večernji list BiH.

OGLAS

Sve loše dođe i u BiH

Zbog reakcija koje izaziva kod konzumenata ova supstancija danas je poznata pod nazivom “zombi-droga”, a u regiji se već neko vrijeme bilježe smrtni slučajevi prouzročeni prekomjernim konzumiranjem fentanila. Naime, dovoljna su samo 0,002 grama fentanila da ubiju odraslu osobu. Budući da je riječ o jeftinoj i na ulici lako dostupnoj drogi, broj konzumenata raste iz dana u dan. Činjenica da su na području susjednih zemalja zabilježeni smrtni slučajevi prouzročeni njezinim konzumiranjem baca sumnju da bi ta droga mogla biti prisutna i na području BiH. Ipak, službeni podaci to još uvijek ne mogu potvrditi. Kako je prije za Fenu kazao ravnatelj Centra za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Mostar Siniša Skočibušić, prema literaturnim navodima, u Bosni i Hercegovini za sada nema slučajeva predoziranja fentanilom, ali da se može čuti da je u Hrvatskoj i Srbiji počela zloupotreba fentanila pa je za očekivati da će se to vrlo brzo preliti i na BiH s obzirom na puteve prijenosa droge koji vladaju na balkanskoj ruti. Dodao je i kako ne bi mogao jamčiti da već nije počela upotreba te droge i kod nas, samo što konzumenti još nisu došli u takvo stanje da bi se to pokazalo. Iz Federalne uprave policije su pak naveli kako je do sada na području Federacije Bosne i Hercegovine fentanil zabilježen u obliku transdermalnih flastera koji su korišteni najvjerojatnije u nedostatku heroina.

OGLAS

Prema njihovim saznanjima, fentanil u obliku tableta, praha i kapsula nije zabilježen na području ovog entiteta. Kada je riječ o samom djelovanju ovog lijeka, osim što umanjuje bol, njegovo konzumiranje smanjuje tjeskobu, ali i stres od bola koji osoba doživljava. Fentanil se kao lijek izdaje isključivo na recept i dolazi u više oblika: flaster za kožu, sprej za nos, pastile ili tablete (topljive u ustima), injekcije. O tom lijeku je lako postati ovisan, stoga liječnik mora voditi brigu o pacijentu koji ga koristi. U nekim slučajevima pacijent treba uzimati fentanil nekoliko tjedana pa će liječnik vrlo vjerojatno dati detaljne upute kako se ponašati u slučaju da se ovisnost o lijeku pojavi. Kao i kod svakog drugog lijeka, i kod fentanila postoje nuspojave. Neke od njih mogu biti: zatvor, mučnina, pospanost, zamagljeni vid, vrtoglavica, nespretnost, slaba koncentracija i oslabljena mogućnost donošenja odluka. Važno je naglasiti kako fentanil vrlo brzo stvara ovisnost. Također, na organizam djeluje poput heroina, morfija i drugih opioidnih droga.

OGLAS

Štetnost za zdravlje

OGLAS

Kada se konzumira, veže se na tjelesne opioidne receptore koji se nalaze u područjima mozga koja kontroliraju bol i emocije. Što se više uzima, mozak se prilagođava drogi i tako smanjuje njegovu osjetljivost. Zato je teško osjetiti zadovoljstvo od doze koja je bila dovoljna na početku konzumiranja, a tada nastupa ovisnost. Predoziranje fentanilom je vrlo često, a kada dođe do njega, osoba prestane disati i dolazi do hipoksije, odnosno kisik ne dolazi do mozga. Tada može nastupiti trajno oštećenje mozga, koma te smrt. Prema podacima Mreže udruga BENEFIT, posljednjih godina u SAD-u i Kanadi više od 500.000 osoba umrlo je od predoziranja fentanilom. Za sada je poznato da su nedavno u Hrvatskoj dvije osobe preminule od posljedica prekomjerne količine ove sintetičke droge koja se proizvodi u laboratorijima. Prema Europskom izvješću o drogama iz 2023. godine, u EU su u 2021. godini ukupno demontirana 434 ilegalna laboratorija za proizvodnju sintetičkih droga. Kada je riječ o BiH, broj ovisnika o drogama i dalje raste, a prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, dob u kojoj se prvi put konzumira glavno opojno sredstvo najčešće je od 15 do 24 godine (70,7%), što je alarmantno i upućuje na to da je prevencija zakazala i da nema svijesti o opasnosti korištenja opojnih sredstava kod mladih. Točan broj ovisnika u Federaciji BiH odnosno Bosni i Hercegovini teško je utvrditi, međutim, raniji podaci Ujedinjenih naroda upućuju da je on veći od 10.000 heroinskih ovisnika.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM