viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 14.04.21 @ 17:12

Bez financijske pomoći viših razina vlasti, a napose Federacije, i to novcem koji je predviđen za potporu nižim razinama, županije će u ovoj godini biti u teškoj situaciji kada je riječ o ekonomiji, a posebice u kontekstu potpore za oporavak onih poduzetnika koji štetu trpe zbog posljedica pandemije, prenosi vecernji.ba.

Želje su jedno, no realnost je drugačija, pa su tako županije uglavnom morale reducirati planirane prihode za ovu godinu, svjesne kako punjenje proračuna neće biti na razini kao prije ekonomske krize. Ali za održavanje fiskalne stabilnosti bit će nužno zaduživanje, kako putem Federacije tako, u nekim slučajevima, i kod komercijalnih banaka. Federacija je, podsjećamo, planirala ukupno 230 milijuna maraka za pomoć županijama i općinama. – U pripremi je novi paket pomoći gospodarstvu u obliku nove uredbe, kao i transfer od 230 milijuna KM nižim razinama vlasti, a očekuje se kako će dio tih sredstava biti iskorišten kako bi se i s tih razina pružila potpora određenim sektorima gospodarstva. Federalna Vlada nastavlja koordinirati aktivnosti s nižim razinama vlasti kako bi optimizirala učinke potpore – nedavno je potvrdio federalni premijer Fadil Novalić. A potrebe su uistinu brojne. Županije na svojim leđima nose veliki teret ekonomske krize, proračuni su im prilično “zategnuti”, punjenje prihoda uvelike je smanjeno te prisutni zahtjevi na rashodovnoj strani.

OGLAS

S obzirom na to da se ekonomska kriza nastavlja, prihodovna strana se puni sporije u odnosu na vrijeme prije pandemije, a zahtjevi su isti, što znači kako će za održivost biti nužno dobiti potporu viših razina vlasti.

OGLAS
Oglasi
LM