viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 22.12.23 @ 14:27

Svetom misom i drugim službenim protokolom u petak, 22. prosinca obilježena je 30. godišnjica strašnog ratnog zločina u kojemu su ubijena 64 Hrvata u Križančevu Selu u Vitezu, među kojima je bio veliki broj civila, žene, nenaoružanih staraca. Taj pokolj u Vitezu počinili su pripadnici bošnjačke Armije RBiH, a dogodio se 22. prosinca 1993. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema već dostupnim podacima, u napadu Armije BiH na Križančevo Selo ubijena su 34 Hrvata, a 30 je bilo zarobljeno te zatim pobijeno, što čini ukupnu brojku od 64 ubijene osobe. Nakon 39 dana od napada, pod pritiskom obitelji nestalih, UNPROFOR-a i Međunarodnog Crvenog križa, muslimansko-bošnjačka strana predala je tijela 30 pobijenih zarobljenika. Tijela mrtvih vratili su u UNHCR-ovim plastičnim vrećama. Tijela su bila tako strahovito izmasakrirana, s brojnim tragovima svirepog mučenja, da se onesvijestio liječnik koji je vršio identifikaciju. Na posmrtnim ostacima uočeni su tragovi zlostavljanja i odsijecanja dijelova tijela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Župnik župe Svetoga Juraja u Vitezu fra Velimir Bavrka, koji je danas predvodio sveto misno slavlje za žrtve, ove godine je pored snažnih poruka posebno naglasio i pozvao na zajedništvo, naročito branitelje te kako se samo na takav način može opstati u budućnosti, uz zajedničku priču o prošlosti, kao i zajedničko sjećanje ovih dana u budućnosti.

Uz obitelji tragično stradalih te 1993. godine, nakon svete mise, brojna su izaslanstva mirnom kolonom sjećanja te s posebnim pijetetom položila cvijeće i zapalila svijeće na spomen obilježju u Križančevu Selu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za ratni zločin u Križančevu Selu još 2019. godine podignuta je prva optužnica protiv osmorice nekadašnjih zapovjednika i pripadnika postrojbi Armije BiH koje su sudjelovale u masakru. Optuženi su za ratni zločin počinjen nad žrtvama hrvatske nacionalnosti na području Križančevog Sela te manjim naseljima Šafradina i Dubravice. Suđenje je trajalo do ove godine kada je iznesena prvostupanjska presuda.

Za sudjelovanje u likvidaciji najmanje 12 zarobljenih pripadnika Hrvatskoga vijeća obrane, te ubojstvo dvije starije žene u Križančevu selu na 20 godina zatvora osuđen je Almir Sarajlić nekadašnji pripadnik bošnjačke Armije BiH, dok su ostali optuženi prema prvostupanjskoj presudi Suda BiH oslobođeni odgovornosti.

Pred današnju obljetnicu u mjestu Dubravica, sinoć je održana, kao i nekoliko prethodnih godina, Večer sjećanja na sve poginule civile i branitelje Križančeva Sela i to ove godine, Večer sjećanja pred jubilarnu 30. obljetnicu najtužnijeg dana, kojega mještani ovoga sela, ali i puno dalje pamte i u najružnijim je sjećanjima.

Oglasi
LM