viteski_logo_white
Osmrtnice
Vrijeme objave: 24.07.23 @ 20:55

Prošloga tjedna s odobravanjem u javnost se pronijela informacija kako je Općinski sud u Travniku te stečajni sudac Ivo Žabić konačno presudio donijevši rješenje o dosudi nekretnina kupcu imovine iz LOT-a 1 Poslovnog sustava Vitezit- u stečaju, upravo onako onako kako je i drugostupanjski sud u Novom Travnik tražio. Naime, kupac, WDG promet d.o.o. Zagreb, poduzeće u vlasništvu obitelji Zubak, još je u prosincu 2022. godine uplatilo oko 10.800.000,00 KM, kako je traženo međunarodnim javnim pozivom te je prema mišljenju brojnih stručnjaka s kojima smo razgovarali odmah trebao biti uveden u posjed, a bivšim obespravljenim radnicima isplaćene zaostale plaće, doprinosi iz plaća kao i druga priznata potraživanja.

Kako je vijest praćena i na regionalnoj razini, a cijeli stečajni postupak gotovo svakodnevno je praćen isključivo na portalu Viteški.ba obitelj Zubak pristala je razgovarati s novinarima ovoga portala i otkriti prve planove koji idu u prilog tezi kako bi ovo trebala biti jedna od najvećih investicija u poslijeratnoj BiH kada govorimo o ovoj grani industrije, time snažno odbacujući neistinite navode i tvrdnje koje su se javljala u pojedinim krugovima.

Pitanje: Možete li nam reći koji su bili ključni motivi vaše investicije u Bosnu i Hercegovinu, te odakle dolazi vaša snažna predanost ovom projektu?
Odgovor: Kao obitelj Zubak, već više od 30 godina uspješno poslujemo u našem Core Businessu, a naše porijeklo iz Bosne i Hercegovine čini ovu investiciju osobito značajnom za nas. To je bio jedan od ključnih motiva naše privrženosti BiH i svim njenim ljudima. Nadalje, u ovoj prilici prepoznali smo ogroman potencijal u poduzeću Vitezit te smo je shvatili vrlo ozbiljno. Naša snažna predanost ovom projektu proizlazi iz dugogodišnjeg iskustva, znanja i povjerenja koje smo stekli u našem poslovanju uz snažan motiv da i na prostoru BiH damo vidljiv doprinos razvoju gospodarstva i zajednice u cjelini.

Pitanje: Kada ste se odlučili preuzeli dio poduzeća Vitezit koji obuhvaća proizvodne pogone, jeste li bili svjesni izazova s kojima ćete se suočiti tijekom stečajnog postupka?
Odgovor: Da, temeljito smo istražili stanje poduzeća Vitezit prije nego što smo preuzeli proizvodne pogone u okviru natječaja za LOT 1. Bili smo svjesni izazova s kojima se poduzeće suočavalo u trenutku pokretanja stečajnog postupka. No, uz našu snažnu odlučnost i stručnost, uvjereni smo da možemo uspješno transformirati Vitezit u moderno, inovativno i održivo poduzeće. Ustalo, to je pokazao i stečajni postupak koji je trajao gotovo pet godina, no mi nismo odustajali te smo unatoč svim izazovima ustrajali u našoj želji da Vitezitu damo novu razvojnu perspektivu.

Pitanje: Kako vidite razvoj tvornice u idućih 5 do 10 godina? Koji su vaši dugoročni planovi za ovaj projekt?
Odgovor: Iako može zvučati previše ambiciozno, mi zaista u idućem razdoblju, planiramo da tvornica postane regionalni lider u svojoj industriji. To želimo i možemo ostvariti isključivo s ulaganjem u napredne tehnologije i osposobljavanje stručnog kadra kako bismo postigli najviše standarde kvalitete. Kao snažni i precizni investitori, želimo osigurati dugoročno održivo poslovanje koje će donijeti korist zajednici i stvoriti nove radne mogućnosti za ljude u regiji.

Pitanje: Dakle, možemo u potpunosti odbaciti pojedine tvrdnje da Vitezit uopće nije plaćen kao i da se neće baviti dosadašnjom djelatnošću?
Odgovor: Tako je. U potpunosti možemo odbaciti razne špekulativne navode iznesene na naš račun proteklih dana i tjedana. Ono što smo ekskluzivno govorili za čitatelje portala viteški.ba je jedino točno i javnost ima pravo znati kako je Vitezit u potpunosti plaćen novcima poduzeća WDG promet o čemu je dokaz dostavljen i nadležnom sudu. Također, mogu potvrditi da će nova tvrtka u Vitezu, po dobivanju potrebnih suglasnosti kao svoju okosnicu imati ono sve što je Vitezit ranije radio i po čemu je ova regija bila poznata diljem svijeta. Naše namjere su iskrene i dobronamjerne te se ovim putem želimo zahvaliti cjelokupnoj bh. javnosti koja nam je proteklih dana uputila riječi potpore.

Pitanje: Vaša tvrtka iz Republike Hrvatske poznata je na globalnoj razini kao poduzeće s reputacijom u trgovini naoružanjem i vojnom opremom. Kako namjeravate revitalizirati segment proizvodnje bivše tvornice Vitezit u ovoj specifičnoj industriji?
Odgovor: Naše dugogodišnje iskustvo u trgovini naoružanjem i vojnom opremom pruža nam stručnost i znanje potrebno za revitalizaciju ovog segmenta proizvodnje u bivšoj tvornici Vitezita. Planiramo uložiti u obuku i osposobljavanje lokalnog stručnog kadra kako bismo modernizirali ovu oblast i unaprijedili tehnologiju kroz planirana višemilijunska ulaganja. Na taj način želimo pridonijeti jačanju industrije u regiji te podržati ekonomski rast i razvoj društva.

Pitanje: Kako vaša investicija u ove devastirane pogone može koristiti lokalnoj zajednici i Vitežanima?
Odgovor: Naša investicija donosi brojne benefite lokalnoj zajednici i Vitežanima, ali i široj regiji. Kroz modernizaciju i razvoj, stvorit ćemo nove radne prilike za lokalno stanovništvo te omogućiti osposobljavanje stručnog kadra u suvremenim tehnologijama. Naši budući zaposlenici imat će prigodu raditi na kvalitetnim radnim mjestima, ljudski resurs ovdje vidimo kao ključni faktor dugoročne perspektive naše kompanije te zadovoljni djelatnici bit će stup razvitka poslovanja. Također, kako naša tvrtka ima dugogodišnje iskustvo u podršci drugim tvrtkama u industriji omogućiti ćemo suradnju i rast cijelog sektora u regiji. Naša snažna predanost i stručnost omogućit će Vitežanima i društvu u cjelini da ostvare dugoročne koristi od ove investicije. Znamo da je ovaj grad rastao i stasavao s Vitezitom, a mi svjesni toga želimo da novo poduzeće na jednak način bude dionik napretka zajednice u cjelini.

Pitanje: Kako vidite suradnju s drugim tvrtkama u ovoj industriji u budućnosti?
Odgovor: Kao precizni investitori, u budućnosti vidimo suradnju s drugim tvrtkama iz oblast NVO-a kao ključan element našeg uspjeha. Želimo aktivno surađivati s lokalnim partnerima i podupirati razmjenu znanja i iskustava. Naša tvrtka ima reputaciju pouzdanog partnera te smo uvjereni da će takva suradnja pridonijeti jačanju cijelog sektora i donijeti dobrobit za sve u ovoj industriji.

Pitanje: Kako planirate revitalizirati proizvodnju baruta u okviru novoosnovanog poduzeća i kako će to utjecati na industriju u regiji?
Odgovor: Planiramo osnovati novo poduzeće unutar naše obitelji tvrtki s ciljem revitalizacije proizvodnje baruta. Svjesni smo da samo zemljište nije dovoljno te ćemo uložiti značajna sredstva u modernizaciju i opremanje proizvodnih pogona. Naše dugogodišnje iskustvo u trgovini naoružanjem i vojnom opremom pomoći će nam u revitalizaciji ovog segmenta. Fokusirat ćemo se na podršku domaćem tržištu u potpunom kapacitetu njihovih potreba za barutom i ostalim proizvodima. Ova investicija predstavlja jednu od najvećih u Bosni i Hercegovini nakon raspada bivše države, a naš cilj je postati ključni igrač na tržištu i doprinijeti razvoju industrije u regiji.

Oglasi