spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

EKSKLUZIVNO- PRESUDA! Almir Sarajlić osuđen na 20 godina zatvora za zločine nad Hrvatima u Križančevu Selu kod Viteza

- Oglasi -

U Sudu Bosne i Hercegovine danas je izrečena prvostupanjska presuda Ibrahimu Puriću i još sedmorici optuženih za zločine na području Viteza u prosincu 1993. godine, a izricanje presude na licu mjesta pratila je i reporterska ekipa portala Viteški.ba.

- Oglasi -

Naime, Purić je bio optužen sa Nijazom Sivrom, Ibrahimom Tarahijom, Rušitom Nurkovićem, Almirom Sarajlićem, Sadikom i Šaćirom Omanovićem te Kasimom Kavazovićem, a izricanje presude, ranije je planirano za danas, 19. rujna. Njima se sudilo za ubojstva najmanje 12 vojnika Hrvatskog vijeća obrane, koji su se predali, kao i dva civila – žene hrvatske nacionalnosti – prilikom napada na Križančevo Selo, Šafradine i Dubravice kod Viteza, 22. prosinca 1993. godine. Prema optužnici, Purić je bio zapovjednik 325. brdske brigade Armije BiH, Tarahija zapovjednik Trećeg bataljuna ove potrojbe, Sivro i Nurković pomoćnici , a ostali pripadnici brigade.

Prema prvostupanjskoj sedam pripadnika Armije RBiH oslobođeno je optužbi dok je Almir Sarajlić osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnih zločina.

- Oglasi -

Napominjemo, sukladno analizama vojnih analitičara, vojnih povjesničara i drugih, Vitez je najveće stratište hrvatskog naroda u BiH, te drugo stratište hrvatskog naroda u Domovinskom ratu, odmah poslije velike žrtve Vukovara. Sa 653 poginula i nestala Hrvata u Vitezu 30 godina poslije rata međunarodne i domaće pravosudne organizacije nisu našle za shodno preispitati kakvu su žrtvu Hrvati u Vitezu pretrpjeli te imaju li mnoga stratišta u Vitezu imaju obilježje ratnog zločina. Križančevo Selo, Osmica, Buhine Kuće, Bobaši, Kruščica, bombardiranje civilnih meta u samom urbanom dijelu grada tek su neki slučajevi koji nikada, do sada, nisu niti istraženi, a zločin u Križančevom Selu tek je drugi pojedinačni zločin procesuiran u Vitezu nakon onoga poznatijeg pod nazivom “Crna kuća”.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.