spot_img
spot_img
spot_img
Vitez
oblačno
0.3 ° C
0.3 °
0.3 °
88 %
1.3kmh
92 %
Pon
-0 °
Uto
3 °
Sri
7 °
Čet
7 °
Pet
4 °

BHMAC za Viteški.ba: Informacije o minama i drugim neeksplodiranim ubojnim sredstvima u Vitezu

- Oglasi -

Međunarodni dan podizanja svijesti o opasnostima od mina obilježava se 4. travnja.

Različiti događaji u svrhu ukazivanja na važnost ovoga dana obilježavaju se diljem BiH i po uzoru na to, redakcija portala viteški.ba se odlučila informirati u Centru za uklanjanje mina u BiH (BHMAC) o stanju miniranih polja u Vitezu i na taj način simbolično obilježiti 4. travnja te informirati javnost.

Tako su iz BHMAC-a između ostaloga kazali, sumnjiva površina na području Viteza iznosi oko 5,44 km2. U planu je realizacija sljedećih projekata: MSP ZABRĐE 2,24 Km 2, MSP HOROZ  1,68 km2 i MSP VITEZ 1,63 km2.

Do sada je na području Viteza deminirano oko 2,4 km2 minski rizične površine, gdje je pronađeno oko 800 mina i oko 500 NUS-a.

Financijska sredstva ovih aktivnosti se većinom izdvajaju iz stranih donacija, ali i na nivoima općina i županija, ali i od gospodarskih subjekata u zavisnosti od zanimanja. Zanimanje donatora i dalje postoji, a samim tim i odlučnost međunarodne zajednice za dostizanje zemlje bez mina, ali tu se javlja i potreba za veće uključivanje domaćeg novca sa svih nivoa vlasti.

Bosna i Hercegovina je dobila produženje roka za uklanjanje svih preostalih minsko eksplozivnih sredstava prema Konvenciji o zabrani PP mina te je novim rokom precizirano da naša zemlja bude očišćena do 2027. godine.

Postoji nekoliko dobrih primjera lokalnih zajednica koji izdvajaju značajna sredstva za ovu oblast, čime se  značajno smanjuje sumnjiva površina i na taj način šalje se jasna poruka o važnosti deminiranja u stvaranju sigurnog okruženja i uvjeta za razvoj unutar lokalnih zajednica.

I pored pandemije koja je utjecala na ukupnu realizaciju godišnjih i strateških planova, tijekom prošle godine urađeno oko 45% od planiranih zadataka deminiranja.

Zajedno sa akreditiranim organizacijama, u 2021. godini u BiH je vraćeno na sigurno korištenje preko 35km2, gdje je pronađeno oko 1900 mina i 2900 eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata.

Zahvaljujući obilježavanju i programu edukacije, broj nesreća je drastično smanjen. Međutim, nesreće se i dalje događaju te su tijekom 2021. godine 3 osobe smrtno stradale (1 dijete) i jedan deminer povrijeđen. 

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.