viteski.ba logo
Zrak u vitezu
Vrijeme objave: 10.12.23 @ 20:21

Vitežanin David Omazić je osamnaestogodišnji učenik Farmaceutske škole. No, istodobno David je sve popularniji i uspješniji harmonikaš. U zadnje vrijeme mediji su se raspisali o njemu i zbog toga što je najavljena njegova suradnja s Aleksandrom Acom Sofronijevićem, što je, čini se, u nekim medijima krivo protumačeno. O svemu tome David nam je rekao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako sam punoljetan, znam da sam još uvijek mlad i neiskusan u svemu, osim u sviranju harmonike. Harmoniku sam počeo svirati u svojoj dvanaestoj godini. Prvu harmoniku sam čak kupio sam i počeo vježbati i svirati na njoj. Ubrzo nakon toga počinjem vježbati kod profesora Gorana Gogića kojeg bih ovim putem pozdravio i zahvalio na svemu što me je naučio. S njim sam prošao prve korake učenja harmonike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas i Vi držite tečaj sviranja harmonike?!
Da. Počeo sam i osobno održavati tečaj za početnike jer znam koliko je i meni bilo teško pronaći kvalitetnog profesora. Nakon profesora Gogića učio sam kod izuzetnog pedagoga Amera Šehića iz Zenice. Ovim putem bih poručio svim mladim harmonikašima koji imaju zelju naučiti svirati harmoniku da mi se jave. Ja radim i online tako da nije problem održavati sate učenicima iz bilo kojeg kraja svijeta. Svojim učenicima želim pomoći i ohrabriti ih,

Jeste li iz glazbene obitelji?
Za moju obitelj ne mogu reći da je osobito muzikalna, ali mama vodi folklornu grupu u HKD Nadioci. Moglo bi se reći da ipak ima neke obiteljske crte, ali to kod nas nikad nije bilo jako izraženo. Zbog toga ne mogu jasno reći otkud moja ljubav prema glazbi, osobito prema harmonici. Svoju prvu harmoniku kupio sam sa dvanaest godina i to od osobne štednje koju sam krio od roditelja. Od tad je prošlo sedam godina i ovdje sam gdje jesam. Početnicima bih htio reći da osobno smatram da je sluh od iznimne važnosti, ali još više pažnje bih pridao konstantnom vježbanju i upornosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavljena ja Vaša suradnja s Aleksandrom Sofronijevićem!?
Do suradnje s Acom Sofronijevićem došlo je gotovo slučajno. Kroz harmoniku sam stekao jako puno prijatelja, jedan od tih je Josip Babić sa kojim upravo radim na nekim numerama. Stupili smo u kontakt sa Aleksandrom Acom Sofronijevićem. Prije dva mjeseca bili smo u Beogradu gdje smo posjetili njegov studio i mogu sa sigurnošću reći da je to jedan od najopremljenijih studija na našim prostorima. Upravo zbog toga sam se odlučio na suradnju sa Aleksandrom Sofronijevićem za kojeg mogu reći samo najljepše riječi. Važno mi je naglasiti: brojni portali su pogrešno prenijeli vijest da ću ja svirati s Acom Sofronijevićem, što nije točno. U dogovoru smo da s njim surađujem, da snimam u njegovom studiju i eventualno da me u određenim numerama prati. To je nespretan nesporazum koji je vjerojatno nastao zbog novinarske potrebe za senzacijom.

Mislim da imam potreban talent, a svakako imam ljubav prema harmonici. Kroz ove godine koliko sviram postao sam svjestan da samo uporan rad i vježba stvaraju virtuoza, a ja to želim biti na instrumentu koji volim. Želim stvoriti nešto prepoznatljivo za naše prostore jer smatram da ovdje u Bosni i Hercegovini nedostaje kvalitetnih harmonikaša, a puno je originalnih tema kojima bi se mogli predstaviti, zaključio je Omazić u ekskluzivnom razgovoru za Viteški.ba.

Oglasi
LM