Vitez
isprekidani oblaci
13 ° C
13 °
13 °
62 %
7.2kmh
75 %
Sub
11 °
Ned
12 °
Pon
10 °
Uto
8 °
Sri
7 °

Glavni imam MIZ Vitez Omer Sikira: Kurban Bajram otkriva stalnu potrebu vraćanja Bogu i postizanja duhovne smirenosti

U povodu važnog muslimanskog blagdana, Kurban Bajrama koji se obilježava 31.7.2020. godine redakcija portala viteški.ba posjetila je i razgovorala s glavnim imamom Medžlisa islamske zajednice Vitez Omerom Sikirom, a što je glavni imam kazao u razgovoru pročitajte u nastavku:

Viteški.ba: Uvaženi gospodine Sikira, za početak našeg razgovora kojega radimo u prigodi Kurban Bajrama molimo Vas da za čitatelje portala viteški.ba kažete koje ključne poruke vjernicima Kurban Bajram donosi.


Prije svega, želim da vam se iskreno zahvalim na ukazanoj prilici i pozdravim čitatelje vašeg portala želeći vam pri tome sve najbolje u vašem djelovanju.
Kurban bajram je kao i drugi blagdani vrlo važan u našim životima jer nas svojom snažnom porukom podsjeća na ono najvažnije; a to je da smo Božja stvorenja, bića s dušom i emocijama, da smo ljudi koji žive zajedno sa drugim ljudima Božjim stvorenjima. Kurban bajram u nama iznova otkriva čovjekovu stalnu potrebu vraćanja Bogu dragom i postizanju duhovne, unutrašnje smirenosti i zadovoljstva, jer ne možemo a da ne primijetimo da je današnji čovjek, usprkos nerijetko neshvatljivom tehnološkom napretku, ipak ostao duhovno uskraćen i da mu fali zadovoljstva svojim vlastitim životom i unutrašnje ravnoteže.
S druge strane, svojim kurbanom (žrtvom) kojeg prinosimo u ime Boga povodom ovog blagdana i čije meso dijelimo između sebe i konzumiramo zajedno sa onima koji nas okružuju i s kojima svakodnevno živimo, mi tako otkrivamo i sebi i drugima da je naš međusobni zdravi odnos i suživot, u stvari, preduvjet za ispravan odnos i vezu s našim Gospodarom Milostivim. Gradeći naše međuljudske odnose i dijeleći svakodnevicu i problematiku ovosvjetskog života s onima oko nas mi se potvrđujemo kao Božja stvorenja koji su upućeni jedni na druge i koji jedni drugima trebaju. Upravo tu se krije ljudska, društvena zadaća Kurban bajrama koju ovaj blagdan želi u nama pobuditi i ustanoviti.

Viteški.ba: Kako su protekle pripreme za ovaj važan dan, možete li izdvojiti neke tradicionalne običaje vjernika koji su karakteristični za Srednju Bosnu i na koji način se njeguje tradicionalnost kada je u pitanju ovaj blagdan?


Iako nas je trenutna epidemiološka situacija u dobroj mjeri okupirala i poremetila našu svakodnevicu – da spomenem ovom prilikom da ove godine nismo ispratili niti jednog hadžiju (hodočasnika) iz naše Bosne što je zasigurno za sve nas nešto potpuno novo i neočekivano – ipak se osjeti trud i zalaganje kod naših vjernika da Kurban bajram prikladno i aktivno obilježe.
Moram priznati da je, uslijed sve dinamičnijeg i suvremenijeg načina života, sve teže i teže ispoštovati baš sve tradicionalne običaje vezane za Kurban bajram. Sjećam se kao dijete da bi otac pristupio pripremama za Kurban bajram čak mjesec dana prije samog Bajrama tako što bi dobro pazio koju će i kakvu životinju odabrati i kupiti za kurbana. I kada bi odabrao i kupio, obično se radilo o lijepom ovnu, mi djeca smo mu posebnu pažnju posvećivali tako što smo ga čuvali i hranili i prema njemu se odnosili na jedan poseban „povlašten“ način. Samo prinošenje žrtve na dan Bajrama dešavalo se u krugu najuže porodice, u avliji, u bajramskom odijelu, uz izvjesnu dozu radosti i tuge istovremeno jer bi tijekom priprema za Bajram izgradili poseban odnos prema kurbanu. Nakon toga bi uslijedilo dijeljenje kurbanskog mesa po selu ili mahali što je za djecu bila posebna radost i veselje jer bi svakim dijeljenjem dobivali zauzvrat neki slatkiš ili novčić.
Na žalost, danas je teško očekivati da u potpunosti doživimo jedno ovakvo kurbanbajramsko iskustvo: živimo u stanovima, u dijaspori, nemamo adekvatne uvjete, nemamo vremena i slično. Naravno, radi se o opravdanim argumentima i razlozima zbog kojih se upravo sve više odlučujemo na „uplatu“ kurbana za naše medrese i javne kuhinje. Hvala Bogu dragom da posjedujemo ovo rješenje zbog svih nas koji zaista nemamo potrebne uvjete da sami u vlastitom aranžmanu realiziramo prinošenje žrtve.


Viteški.ba: Vjerujemo kako sve preporuke nadležnih tijela civilne vlasti usložnile tradicionalne aktivnosti povodom Bajrama. Jeste li ipak uspjeli sresti se s vjernicima i na prigodan način obilježiti i provesti planirane aktivnosti?

Preporuke i naredbe se zaista ozbiljno poštuju i prinuđeni smo ograničiti broj prisutnih vjernika na samom Bajramu u našim džamijama zbog sveukupne situacije. Suspendirani su svi službeni bajramski prijemi i sastanci. Kako god nastojimo ispuniti naše vjerske bajramske obaveze, isto tako smo dužni ne ugrožavati ničije zdravlje i krajnje savjesno se ponašati. Upravo iz tog razloga, prema uputama Rijaseta, sam bajram namaz je vremenski ograničen kao i način čestitanja: bez fizičkog kontakta, uz poštivanje međusobne distance i obavezno nošenje zaštitne maske.


Viteški.ba: Radost Bajrama, kao i drugih blagdana svih konfesija je dijeliti ga s drugima. Imajući to u vidu možemo li kazati da u našoj sredini ipak postoje ti lijepi običaji zajedničkih praznovanja i obilježavanja značajnih datuma?

Ono što ovaj blagdan čini zaista posebnim jeste kurban (žrtva) i musliman vjernik se trudi da sve što je u vezi s tim obavi krajnje odgovorno i savjesno. Ono što bih ovom prilikom posebno izdvojio i naglasio jeste da je Kurban bajram blagdan tokom kojeg se osnažuju i njeguju naši međusobni odnosi i to ne samo oni „međumuslimanski“ nego i odnosi s pripadnicima druge, u našoj stvarnosti, katoličke vjeroispovijesti! Poznato je da se meso žrtve (kurbana) prinesene u ime Boga dijeli svojoj rodbini, prijateljima i susjedima! Tako mi pokazujemo da smo spremni dijeliti Božje blagodati s onima s kojima živimo i da nismo zaboravili na one oko nas, posebno one koji su slabijeg imovinskog stanja. Vjerujem da znamo, posebno oni malo stariji će se bolje sjetiti, da smo oduvijek njegovali dobrosusjedske odnose „sudjelovanjem“ u blagdanima i sreći onog drugog koji je pored nas i tako upotpunjavali blagdansku atmosferu. Na kraju, kakav je smisao radovanja i praznikovanja ako nemamo s kim podijeliti radost i veselje. Mi ovdje zaista imamo privilegiju da jedni drugima možemo čestitati i podijeliti iskrene želje povodom naših blagdana i to bi trebali i dalje ljubomorno čuvati i njegovati. Onoliko koliko uspijemo u tome toliko smo pokazali da smo shvatili samu suštinu blagdana.

Viteški.ba: S obzirom na to kako je ovo naš prvi razgovor što možemo reći generalno o radu Medžlisa islamske zajednice u Vitezu i stanju i prilika u vjernika islamske vjeroispovijedi? Primijete se značajne aktivnosti u zajednici te izgradnja modernog doma MIZ Vitez koji je na korist stanovnicima naše općine.


Hvala vam na ovim lijepim riječima. Mislim da neću pretjerati ako kažem da su se izgradnjom zgrade Medžlisa Vitez, na jedan kvalitetan način, promijenili izgled i dinamika života u samoj sredini našeg grada.
Sam Medžlis djeluje na raznim poljima kroz svoje odsjeke i odjele od kojih ću navesti Odjel za brak i porodicu i Mrežu mladih. Aktivnosti se odvijaju na polju edukacije i obrazovanja, humanitarnog rada, kulturno-vjerskih projekata i slično.
Ono što bih ovom prilikom posebno istakao je uspješno realiziran projekt registracije Predškolske ustanove Medžlisa pod nazivom „Rejjan“ u kojoj će stručan i obučen kadar brinuti o odgoju i obrazovanju naših najmlađih sve do upisa u osnovnu školu. Mislim da se radi o veoma važnom projektu u našoj sredini kada je u pitanju briga o djeci predškolskog uzrasta.
Iskoristio bih priliku da se ovim putem zahvalim svima koji su nam pomogli kako bi uspješno realizirali ovaj projekt, posebno premijeru SBK/KSB gospodinu Tahiru Lendi i ministru obrazovanja ŽSB gospodinu Bojanu Domiću.


Viteški.ba: Na koncu, uz čestitku Vama i svim vjernicima koji obilježavaju Kurban Bajram, molimo Vas i za poruku svima koji budu čitali ovaj razgovor, a da ju eventualno kroz ovaj razgovor i postavljena pitanja nismo dotaknuli.


Na samom kraju još jednom vam se zahvaljujem i molim dragog Boga da nam svima podari mir, zdravlje, blagostanje, sreću i napredak.

NAJNOVIJE OBJAVE

Bojan Štrbac: Rukometna akademija Vitez postavila kvalitetne temelje za razvoj rukometa u Središnjoj Bosni

Rukometna akademija Vitez točno na današnji dan, 1. prosinca slavi svoju obljetnicu, tri godine postojanja, uspješnog rada i dobrih rezultata. U ove tri godine...

Lejla Kraljević: Viteško srce ugroženim sugrađanima gradi kuće, kupuje ogrjev, dijeli hranu i odjeću

Humanitarna udruga Viteško srce iz Viteza pomaže kontinuirano već četiri godine ljudima i djeci u potrebi na teritoriji Županije Središnja Bosna. Besplatni sendviči - Osobama koje...

Stjepan Alilović: Teme koje zanimaju mlade biti će u fokusu samo ako ih mladi nametnu

Predsjednik Udruge Volim Vitez je magistar prava po zvanju s više od šest godina radnog iskustva u struci te nekoliko godina predanog javnog rada...

Boris Marjanović: Zajedno za Vitez koji će biti lider razvoja, ostanka i budućnosti

Osnovni cilj svih aktivnosti koje se rade i koje će se provoditi je podizati kvalitetu života u svakom smislu, ističe, između ostaloga, Boris Marjanović,...
- Advertisment -
error: Sadržaj je zaštićen.