viteski_logo_white
Osmrtnice
Search
Close this search box.
Vrijeme objave: 07.07.23 @ 09:23

U posljednjem broju časopisa Preporod novinari ovoga lista razgovarali su s glavnim imamom Medžlisa Vitez Omer-ef. Sikirom. Razgovarali su o stanju, aktivnostima i perspektivama ovoga Medžlisa, ali i o suradnji s lokalnim vlastima u Vitezu i međureligijskim te međuetničkim odnosima na prostoru Viteza, gdje postoji petnaest džamija i sedam mesdžida. Medžlis bilježi 755 upisanih polaznika u prethodnoj godini. Među njima je 590 redovnih, od kojih 223 uči u Kur’anu. Uposleno je deset imama.

Glavni imam Medžlisa Vitez Omef-ef. Sikira je istaknuo da imami s Mrežom mladih i Odjelom za brak i porodicu okupljaju veliki broj mladih kroz redovne i druge aktivnosti, medu kojima su halke kur’anskog pisma, učenja Kur’ana te humanitame akcije.

S ponosom ističemo halku hifra Kur’ana koja se održava u Vitezu već godinama, a vodi je hafiz Ismail Zlotrg. Drugi projekt pod pokroviteljstvom Mreže mladih je serijal Škole islama koji se održava u zimskom periodu. Ovaj projekat traje već šest godina, Na kraju nastave, polaznici se testiraju, a pobjednik biva nagrađen odlaskom na umnu”, kazao je glavni imam Sikira.

Kada je riječ o infrastrukturi, glavni imam kaže da su sve oštećene džamije i mesdžidi sada obnovljeni ili ponovo izgrađeni, a uz džamije su izgrađena i spomen-obilježja poginulima.

U Džematu Vitez se nalazi Centralno groblje u kojem su ukopane žrtve zločina počinjenog u Ahmićima, njih 116 : žene, djece i starci, a najmlađi ukupan u ovom groblju je beba od šest mjeseci. Pored njih, u Centralnom groblju su ukopani i drugi poginuli s područja općine Vitez”, dodao je on za Preporod te je između ostalih aktivnosti izdvojio dvije, koje su, prema njegovim riječima, usko povezane po svojoj simbolici i porukama.

Svakog listopada se obilježava datum izgradnje Ahmed-agine džamije u Vitezu, sagrađene 1590. godine kao najstarijeg objekta na području općine Vitez i šire, I drugo, svakog travnja sjećamo se naših poginulih i zločina koje je HVO počinio u Ahmićima. Pored jačanja kulture sjećanja na ono što se dogodilo u Ahmićima, kroz obilježavanje rođendana u Vitezu želimo probuditi i održati budnom svijest Bošnjaka Viteza o vlastitoj povijesti i vrijednostima u vjerskom, kulturnom i moralnom smislu”. istaknuo je glavni imam.

Medžlis je osnivač i vrtića Rejjan, koji djeluje već pet godina, a zapošljava jedanaest uposlenica te broji oko osamdeset polaznika. Također, medu trenutnim aktivnostima je i izgradnja džamije u gradu Vitezu.

Naime, više od 400 godina u gradu Vitezu nije izgrađena džamija i evo, nakon dobivenih svih potrebnih dozvola, ova generacija koja vodí MIZ Vitez ima čast i odgovornost da izgradi i u funkciju stavi jednu suvremenu džamija koja će, ako Blog da, ostati trajna, baš kao što je to slučaj s Ahmed-aginom džamijom”, kaže Sikira.

Razgovarali smo i o izazovima s kojima se susreću te je naveo da je trenutno, možda, najveći izazov uvođenje centralizacije članarine na nivou Medžlisa te se nadaju da će u tome uspjeti.

Svi imami su stalno uposleni i obavijaju sve svoje redovne aktivnosti. Ono sto nas zabrinjava jeste smanjenje broja djece u školama, odlazak stanovništva i prijetnja da dođe do gašenja pojedinih područnih škola, a samim tim i mekteba”, ista kao je glavni imam.

Suradnja s lokalnim vlastima, odnosno s načelnikom i predsjednikom Općinskog vijeća je odlična, prisutno je veliko razumijevanje naših potreba i projekata, napomenuo je glavni imam. Potom se osvrnuoi na stanje međureligijskih i međuljudskih odnosa.

To je za svaku pohvalu. Naravno, uvijek ima prostora za unapređenje istih, ali generalno smo zadovoljni odnosima koji vladaju između pripadnika različitih religija i samih vjerskih zajednica. Mada, treba napomenuti, da u našoj lokalnoj zajednici ponekad osjetimo vibracije u tom smjeru što je opet i razumljivo, s obzirom na sveukupnu situaciju. Ali, smatram da bi bilo daleko bolje kada bi se vibracije s lokalnog nivou prenosile na više, jer smo mi, koji svakodnevno živimo u određenom okruženju ponajbolje upoznati s našim stanjem i potrebama”, stava je glavni imam Sikira.

S kvalitetom mektepske nastave je zadovoljan, a smatra da se može dodamo poboljšati. Nažalost, krize i izazovi s kojima se društvo u općem smislu suočava osjeti se i kod nas. Mi kroz islamsku vjeronauku u školama nastojimo koliko god možemo graditi i njegovati moralne vrijednosti kod naših najmlađih, naše omladine koja je budući nositelj društva i zajednice. Koliko u tome uspijevamo teško je kazati. Ali, borba protiv nemorala i društvenih devijacija ne smije prestati niti se smije zanemariti. Svi smo svjesni opasnosti krize moralnih vrijednosti i to nas, kao ljude u misiji religije, čini još više odgovornim da se krajnje ozbiljno i predano posvetimo ovom zadatku, istaknuo je on.

Govoreći o budućnosti naglašava da će ona u velikoj mjeri zavisiti o financijskoj snazi te napominje da pri tome treba biti realističan.

Oglasi
LM