viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 20.03.24 @ 14:36
OGLAS

U vremenima izazova na globalnoj razini, koji se, uz ostalo, reflektiraju i kroz inflacijske pritiske, ali i druge tržišne trendove, nužno je imati dobro organiziran i prilagodljiv sustav koji će moći odgovoriti na sve ono što se postavlja pred poslovnu zajednicu.

Katarina Kafadar, predsjednica Udruge poslodavaca Vitez, u intervjuu za Večernji list komentira aktualna događanja na globalnoj, ali i bh. poslovnoj razini, kao i teme koje se tiču važnih fiskalnih reformi, putem kojih bi moglo doći do povećanja plaća, naglasivši kako bi svakako pozdravili rješenja kojima bi se smanjila opterećenja na plaće, čime bi postigli da zaposlenici dobivaju više iz svojih plaća. Gospodarstvo Viteza pokazalo se kao iznimno značajan subjekt ukupnih ekonomskih kretanja u Srednjobosanskoj županiji, ali i BiH općenito, a u tom kontekstu važna je uloga Udruge poslodavaca Vitez, kao tijela koje zastupa i gospodarstvo, ali time neizravno i stanovništvo općine. – Primjerice, značajan je podatak da tvrtke Poslovnog centra u Vitezu sudjeluju trećinom prihoda, a tako i dobiti, u Srednjobosanskoj županiji, naglasila je Kafadar.

OGLAS
 1. Na koji se način poslovna zajednica u Vitezu nosi s izazovima koji su posljedica nekih globalnih poremećaja na tržištu? Naime, prvo smo imali inflaciju i rast cijena repromaterijala, sada svjedočimo smanjenoj ekonomskoj aktivnosti..
  KAFADAR: Svakodnevni dio poslovanja obuhvaća anticipiranje tržišnih trendova, ali i izazova, odnosno „prijetnji“, stoga dobro organiziran i prilagodljiv sustav treba imati spreman odgovor za sve pozitivne i negativne situacije iz okruženja. Naravno, nemoguće je predvidjeti apsolutno sve. Prije svega, mi nastojimo držati kontrolu nad troškovima poslovanja, što je u posljednje vrijeme težak izazov upravo zbog inflacije, ovo se posebno odnosi na troškove plaća i logističke troškove. Od iznimnog značaja je uredba o isplati pomoći radnicima u visini do 2.520 KM. Ovo je omogućilo tvrtkama da izvrše isplate svojim zaposlenicima kroz dodatne novčane naknade, koje nisu oporezive, što u konačnici olakšava inflatorne pritiske. Definitivno se zalažemo za trajno uvođenje mogućnosti isplate neoporezive trinaeste i četrnaeste plaće. Svakako bismo pozdravili rješenja kojima bi se smanjila opterećenja na plaće, čime bismo postigli da zaposlenici dobivaju više iz svojih plaća. Manji prihodi države iz poreza i doprinosa na plaće bili bi nadoknađeni većom potrošnjom i PDV-om te sveukupnom boljom ekonomskom aktivnošću.
 • Kakva su očekivanja kada govorimo o ovoj godini?
  KAFADAR: Gledajući ekonomsku situaciju u okruženju, realno je očekivati da se svi tržišni trendovi i efekti odraze i na Bosnu i Hercegovinu. Ono što je ključno spomenuti jest problem s nedostatkom radne snage, stoga je potrebno hitno predstavljanje nekih strateških mjera kojima bi se utjecalo na zaustavljanje ili barem usporavanje tog procesa. Potom, nužno je spomenuti paradoksalnu situaciju u kojoj se nalazimo, a to je da prema podacima Službe za zapošljavanje ŽSB evidentirano je preko 30.000 nezaposlenih osoba u Županiji, od čega je u Vitezu preko 3.000 (izvor: statistički bilten Službe za zapošljavanje ŽSB, veljača 2024.), dok se cjelokupna poslovna zajednica suočava s problemom kroničnog nedostatka radne snage, pri čemu sve tvrtke plaćaju porez za nezaposlene. S jedne strane, imamo na evidenciji veliki broj nezaposlenih, a s druge strane nedostatak radne snage. Također, kontradiktorno je to da Služba za zapošljavanje posluje u suficitu dok postoji velika potreba za kreiranjem programa u cilju rješavanja prethodno navedenih problema. Nadalje, početak pregovora o pristupanju Europskoj uniji može značiti i da naša država postane privlačnija za inozemna ulaganja, koja mogu potaknuti nove gospodarske cikluse u sljedećim godinama.

 • Rad Udruge svakako je bitan u pogledu prepoznavanja potrebe za harmoniziranim nastupom kada govorimo o zajedničkim interesima. Koliko je za Vitez važno imati jednu takvu udrugu?
  KAFADAR: Ovdje je najbolje odgovoriti primjerima iz prakse koji su trenutačno aktivni. Naime, nadovezujući se upravo na prethodni odgovor, vezano za tržište rada, Udruga poslodavaca Vitez iznijela je prijedlog da poticaji za zapošljavanje traju kontinuirano te da nemaju vremensko ograničenje. Ovime bi se omogućilo da se ti poticaji zaista iskoriste u trenutku stvarne potrebe za zapošljavanjem. Ovu inicijativu potencirat ćemo kao jednu od najvažnijih, čime bi se napravila poveznica nužne bliže suradnje gospodarstva s državnim službama. Nadalje, od izuzetnog značaja bila bi prilagodba školskih programa, koja je u skladu s potrebama tržišta rada, odnosno uvođenje praktične nastave srednjeg strukovnog obrazovanja sukladno iskazanim potrebama gospodarstva te nužne dokvalifikacije i prekvalifikacije. Udruga poslodavaca Vitez krovno je tijelo koje zastupa i gospodarstvo, ali time neizravno i stanovništvo Općine. Primjerice, značajan je podatak da tvrtke Poslovnog centra u Vitezu sudjeluju trećinom prihoda, a tako i dobiti, u Županiji Središnja Bosna. No, unatoč tome, zbog načina raspodjele javnih prihoda, prema kojima se raspodjela vrši prema drugim kriterijima, u općinu Vitez, vraća se značajno manji udio. Stoga, konkretan je prijedlog i inicijativa Udruge poslodavaca Vitez da se na ime toga izdvoje i osiguraju dodatna namjenska sredstva za općinu Vitez za jačanje i razvoj gospodarstva i gradsku infrastrukturu. Udruga poslodavaca Vitez kroz svoj rad organizira različite konferencije i panele. Gospodarstvenici kroz Udrugu zajednički nastupaju prema financijskim institucijama radi ostvarivanja boljih uvjeta, ali i prema svim drugim institucijama kod kojih zajedničko djelovanje može imati koristi. Pored toga, u pripremi je organizacija zajedničkog štanda na Međunarodnom sajmu gospodarstva Mostar, na kojemu će zainteresirani članovi imati priliku predstaviti svoje poslovanje.

 • U kojoj mjeri će prometno povezivanje Viteza, ali Lašvanske doline u cjelini, utjecati na rast poslovanja, nove gospodarske prilike, podizanje učinkovitosti u proizvodnji i trgovini?
  KAFADAR: Prometno povezivanje od iznimnog je značaja za općinu Vitez, ali i cijelu Bosnu i Hercegovinu jer  cesta M5 najfrekventnija je magistralna cesta u BiH i ne služi samo Lašvanskoj dolini, nego je njezin značaj daleko veći upravo zbog toga što povezuje puno veća područja od same Lašvanske doline. Stoga, očekujemo značajno ubrzanje provođenja svih potrebnih procedura i aktivnosti za izgradnju brze ceste Lašva – Nević polje te maksimalno zalaganje nadležnog ministarstva, JP ceste Federacije, kao i JP Autoceste FBiH s ciljem realiziranja ovog projekta u što skorijem vremenu. Naime, poslovna zona Vitez prepoznatljiva je lokacija, što zbog svojih geografskih i logističkih prednosti, tako i zbog činjenice da je izgrađena kao gospodarski centar te je upravo iz tog razloga važno integrirati brzu cestu s ovim gospodarskim okruženjem. Realizacijom ovog projekta moglo bi se očekivati smanjenje troškova, u smislu logističkih parametara, ali i dodatni razvoj maloprodaje; poslovna zona ovime bi ujedno mogla dodatno postati privlačnija za investitore.
OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM