viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 29.04.24 @ 09:07
OGLAS

U povodu Dana općine Vitez, koji se ove godine u Vitezu obilježava brojnim manifestacijama za medije je govorio Boris Marjanović, načelnik ove srednjobosanske općine. Istaknuo je brone provedene i planirane projekte, a sve s jednim ciljem- da se u Vitezu živi ljepše i ugodnije.

Dan općine prilika je za osvrnuti se na urađeno u proteklih godinu dana. Što bi izdvojili?
Od prošlog Dana općine niz je aktivnosti koje mogu izdvojiti kao izuzetno važne, a kojima u bitnome mijenjamo sliku naše općine i kvalitetu života u njoj. Ja ću posebno izdvojiti projekte koji za cilj imaju konačno i trajno riješiti gorući problem opskrbe vodom, jer smo svjedoci redukcija, većinom u ljetnim mjesecima. S time u vezi osigurali smo opciju uvođenja vode s dodatnog izvorišta u gradsko jezgro te smo pristupili rekonstrukciji dotrajalih azbestno- betonskih instalacija zbog kojih imamo i ogromne gubitke. U vodoopskrbu smo u proteklih 12 mjeseci uložili više od pola milijuna KM i mislim da ćemo vrlo brzo doći u poziciju da redukcije svedemo na minimum. Uz to, govoreći o urađenom ističem ulaganje od oko milijun i dvije stotine tisuća KM u prometnu infrastrukturu, kako u urbanom središtu, tako i u poslovnim zonama te svim našim naseljima. Nastavili smo i etapno rješavati nagomilane probleme u vezi odvodnje oborinskih i fekalnih voda. Tako je prošle godine oko 600.000 KM uloženo u mrežu odvodnje, a najveći iskoraci bili su u gradskom jezgru, kod zgrada policije i pošte te središnjeg parka, u ulici Josipa Kurevije, lokalitetu Botrine, ali i naseljima Rijeka, Grbavica, Stari Vitez, Dubravica, Ahmići…
Moram spomenuti i javnu rasvjetu jer smo prošlog mjeseca implementirali dva projekta, a s njima ćemo nastaviti i ove godine. Naime, nastojimo što veći dio općine usmjeriti na LED tehnologiju te izdvajam ugradnju novih LED rasvjetnih tijela u našoj glavnoj prometnici, ulici Stjepana Radića od semafora do skretanja za Vitezit. Također, postavili smo nova, suvremena rasvjetna tijela na Gradski trg, koji ćemo ove godine dodatno urediti postavljajući dodatni urbani mobilijar nakon rekonstrukcije podzemnih instalacija i betonskog pločnika.

OGLAS

Uz ove projekte koje možete naglasiti važnim za naredno razdoblje?
Mi smo početkom jeseni 2023. godine krenuli s gradnjom multifunkcionalne lamele Doma zdravlja. Evo, svega pola godine kasnije građevina je izgrađena, pokrivena te se trenutno ugrađuje stolarija. Ove godine nastavit ćemo s opremanje tih prostorija kako bismo ubrzo našim sugrađanima omogućili dodatnu i komforniju uslugu kapaciteta Doma zdravlja. Također, adaptiramo i nove prostorije Centra za socijalni rad, da budu dostupnije i opremljenije, kako korisnicima, tako i zaposlenima. Velike aktivnosti imali smo na iznalaženju rješenje za otvaranje Odjela Općinskog suda Travnik u Vitezu. Zajedničkim naporima županijske vlade i Općine Vitez aktivnosti smo intenzivirali i očekujemo da sudbeni odjel u Vitezu otvori vrata korisnicima, nakon adaptacije zgrade koja je kupljena. Uz ovo izdvojeno, ove godine idemo dalje s projektima iz oblasti kanalizacije i vodoopskrbe, uređenjem cesta, javnih površina i drugim redovitim poslovima lokalne uprave.

OGLAS

Gdje su ključni potencijali razvoja općine?
Svakako da je izuzetno razvijena poslovna zajednica uz geografski položaj ponajveći potencijal naše općine u razvojnom smislu. Naši poduzetnici etabliraju su u raznim oblastima i kao vodeći u svojim branšama prepoznati su kako u BiH tako i u inozemstvu. Smatram da naš razvojni potencijal krasi i vrijedan ljudski resurs, ali i otvorena vrata općinske administracije za sva nova ulaganja i projekte. U posljednje vrijeme primjetno je jačanje sektora turizma u Vitezu uz standardno izraženu trgovačku, industrijsku i poljoprivrednu djelatnost.

OGLAS

Kako se danas živi u Vitezu? Postoje li najave demografskog oporavka?
Na ovo pitanje teško je dati jednoznačan odgovor, no što mogu reći jeste da kao općinska vlast nastojimo pomoći što širi sloj našeg stanovništva kako bi olakšali svakodnevni život. Tako smo prošle godine izdvojili 170.000 KM da svaki naš student ima stipendiju, socijalno ugroženim osobama snosimo troškove komunalnih usluga, a kroz Centar za socijalni rad pomažemo ugrožene skupine društva. Upravo ovih dana je otvoren je i poziv za poticajna sredstva u iznosu od gotovo 200.000 KM koja smo stavili na raspolaganje našim poljoprivrednicima, poduzetnicima te osobama koje pokreću nova poduzeća. S 300.000 KM oko pomažemo rad naših braniteljskih udruga i udruga iz oblasti kulture i sporta. Sve to su mjere kojima izravno doprinosimo da se u Vitezu živi bolje. Kada je u pitanju demografski oporavak i tu smo kao Općina napravili određene iskorake, prije svega za mlade. Uveli smo jednokratnu pomoć za sve porodilje, obnavljamo škole, sportske terene i parkove, a upravo prije nekoliko dana potpisao sam ugovor s Ministarstvom mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike RH kojim definiramo ulaganje u dogradnju kapaciteta Dječjeg vrtića. Veseli me podatak da se pojedine obitelji vraćaju u Vitezu, a kako su mi prenijeli ravnatelji škola za narednu godinu najavljen je povratak desetak naših obitelji iz zapadne Europe. Predanim radom možemo negativne demografske pokazatelje popraviti i stabilizirati sveukupno stanje u BiH.

Koliko će prometno uvezivanje značiti za Vitez, ali i Lašvansku dolinu općenito?
To je prevažno pitanje jer je kvalitetna cestovna povezanost jedan od ključnih preduvjeta za daljnji razvitak ove regije. Konačnom izgradnjom brze ceste od Lašve do Viteza i dalje prema Travniku ova dolina će biti bliža koridoru Vc i velikim centrima. Kao Općina predano obavljamo svoj dio poslova te smo upravno nedavno na sastanku s ministricom Katić te direktorima Lasićem i Pravdićem usuglasili sljedeće aktivnosti da se otvori gradnja preostalih LOT-ova ove ceste. Pri tome nam je izuzetno važna komunikacija i s poslovnom zajednicom, udrugama poslodavaca, jer iz toga proistječe kvalitetan i zajednički pristup prometnom uvezivanju Viteza s ostalim dijelovima regije.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM