viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 15.04.24 @ 09:28
OGLAS

Radoje Vidović, predsjednik Županijskog odbora HDZ BIH Županije Središnja Bosna, bivši načelnik općine Kreševo i zastupnik u Saboru RH, ponovno je dobio povjerenje i  kandidat je HDZ-ove liste za XI izbornu jedinicu. Uoči parlamentarnih izbora u Hrvatskoj na kojima naravno glasaju i Hrvati iz BiH (16. i 17. travnja), sumirao je protekli mandat u Saboru, sumirao odnose službene politike RH prema Hrvatima u Bosni i Hercegovini te politike i planove za budućnost:

Proveli ste četiri godine kao zastupnik dijaspore u Hrvatskom Saboru, a sada ste ponovno kandidirani. Što to za vas osobno znači?
Koristim prigodu da se još jedanput zahvalim svima koji su prije četiri godine izašli na izbore za Sabor RH, dali povjerenje listi HDZ-a i meni osobno te omogućili HDZ-u RH da zajedno sa koalicijskim partnerima imenuje Vladu RH, a meni da budem zastupnik iz 11. izborne jedinice. Dužnost zastupnika u Saboru RH za mene predstavlja prije svega veliku čast, ali i odgovornost, posebice imajući u vidu sve izazove kroz koje je Republika Hrvatska prošla u proteklom razdoblju. Ponosan sam što sam bio dio saborske većine koju je predvodio HDZ, koja je zajedno sa Vladom RH, na čelu sa predsjednikom Andrejom Plenkovićem, znala pronaći adekvatne odgovore u veoma teškom razdoblju.

OGLAS

Na što ste bili fokusirani u proteklom mandatu i kako općenito ocjenjujete brigu Sabora i Vlade o Hrvatima u dijaspori, a posebice u Bosni i Hercegovini?
Uvijek prije stupanja na neku dužnost jasno i javno istaknem ciljeve svog rada. Tako sam prije 4 godine u intervjuu za Večernji list rekao da ću posebno biti posvećen jačanju ustavne pozicije Hrvata u BiH, povećanju financijske potpore Hrvatima u BiH, poboljšanju položaja branitelja, širenju istine o Domovinskom ratu u BiH, osobito o Hrvatima Središnje Bosne, jačanju demografskih mjera i gospodarske suradnje. Pored potpore drugim važnim pitanjima od značaja za Republiku Hrvatsku, ovo su bile oblasti na kojima sam najviše radio. Kako su to bili i dijelovi programa HDZ-a RH i premijera Plenkovića, Ureda za Hrvate izvan RH te kolega zastupnika vladajuće većine, mogu reći da je bilo dosta prostora za djelovanje i da sam osobno, zajedno s kolegom Nevenkom Barbarićem, nailazio na otvorena vrata u institucijama RH i da smo ostvarili ogroman napredak na ovim poljima. U dva mandata predsjednika Plenkovića, briga Sabora i Vlade o Hrvatima u BiH je značajno povećana i uvjeren sam da će se tako nastaviti i u narednom razdoblju.

OGLAS

Koliko je Republika Hrvatska važna za položaj Hrvata u BiH?
 Hrvati BiH imaju veliku potporu Republike Hrvatske. Bez te potpore pozicija Hrvata u BiH bi bila značajno oslabljena i pitanje je da li bi Hrvati uopće bili politički narod, narod koji može donositi odluke koje su u njegovom interesu, zajedno s drugim narodima u BiH. Premijer Plenković je prepoznao važnost hrvatskog pitanja u BiH, ne samo za nas Hrvate koji ovdje živimo nego i za Republiku Hrvatsku kojoj je od strateške važnosti opstanak Hrvata u BiH i njihov politički utjecaj. Vrijedi podsjetiti da Hrvati BiH praktično nemaju svoju diplomaciju jer ju je uzurpirao Željko Komšić, koji je smijenio sve Hrvate iz diplomatske mreže BiH koji nisu njegovog političkog mišljenja, tako da je naš jedini prozor u svijet preko Vlade Republike Hrvatske i diplomatske mreže RH. Također, premijer Plenković je svojim lobiranjem uspio spriječiti namjeru da se Hrvati nakon proteklih izbora u BiH pretvore u nacionalnu manjinu zbog otvorenog nastojanja određenih stranaka da Hrvatima izaberu i predstavnike u Dom naroda Federacije BiH, čime bi naša uloga kao konstitutivnog naroda bila izgubljena.

OGLAS

 Koji su najvažniji projekti koje je Vlada RH na čelu sa Andrejom Plenkovićem realizirala u sklopu pomoći Hrvatima BiH?
 Teško je ukratko odgovoriti na ovo pitanje. Ako krenemo od Posavine , Brčkog, Tuzle, preko Središnje Bosne , Sarajeva , pa sve do Ravnog, Neuma, Livna itd., nema značajnijeg projekta bitnog za Hrvate u BiH, a da njegovu realizaciju nije pomogla Vlada RH. U proteklom razdoblju sredstva Ureda za Hrvate izvan RH su utrostručena i ove godine iznose više od 26 milijuna eura. Ključno je bilo opredjeljenje da se osim Ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske u pružanje pomoći Hrvatima izvan RH aktivno uključe i ministarstava Vlade Republike Hrvatske. Tako sada znatna sredstva realiziraju Ministarstvo regionalnog razvoja, Ministarstvo rada i socijalne politike, Ministarstvo gospodarstva, Ministarstvo graditeljstva, Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo prometa, Ministarstvo branitelja, Ministarstvo obrazovanja itd. Cilj je, praktično, sve hrvatske institucije potaknuti da na određeni način pomažu Hrvate izvan RH, a posebice Hrvate u BiH. Ta suradnja ima za cilj prenijeti i bogato iskustvo RH u korištenju sredstava EU, u čemu je RH jedna od najuspješnijih zemalja EU. To će nam omogućiti da spremno dočekamo vrijeme kad će se BiH otvoriti izdašni EU fondovi i stvoriti pretpostavke za poticanje razvoja. Za mene osobno, jedan od najvažnijih “projekata“ je višestruko povećanje stipendija , tako da će ove godine sredstvima vlade RH biti stipendirano 1500 studenata po 1500 eura, od toga čak 1200 studenata Hrvata iz BiH.

 Koji su projekti koji su realizirani na području Županije Središnja Bosna?
 Uz pomoć Vlade RH realizirani su mnogi projekti na području naše Županije, kao što su izgradnja i opremanje vrtića, škola, domova zdravlja, bolnica, muzeja, sportskih objekata itd. Kao najznačajnija ulaganja u proteklom razdoblju mogla bi se izdvojiti ulaganja u bolnicu “Fra Mato Nikolić“ u Novoj Biloj, gdje nakon završetka šeste lamele , uskoro počinje izgradnja sedme i osme i to će biti najveće ulaganje u bolnicu nakon njenog završetka, ulaganje u izgradnju i opremanje kapitalnog Caritasovog pastoralno-socijalnog centra ( staračkog doma i dječjeg vrtića) na Lugu u Kiseljaku, ulaganje u izgradnju novog Doma zdravlja u Kiseljaku, proglašenje izgradnje nove škole i vrtića u Fojnici za strateški projekt i osiguranje sredstava za izgradnju prve faze, znatna ulaganja u adaptaciju i opremanje KŠC “Fra Petar Barbarić“ Travnik itd. Ukupno gledano, u projekte u Središnjoj Bosni je uloženo više od 9 milijuna eura.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je dao veliki doprinos stjecanju kandidatskog statusa BiH za članstvo u Europskoj uniji. Koliko je ta potpora bila značajna i hoće li Hrvatska vlada i dalje pomagati BiH na ovom putu?
Republika Hrvatska je najvažnija država za BiH i bez dobrih prijateljskih odnosa sa RH nemoguće je uopće razmišljati o budućnosti BiH. Tko god to ne vidi, slijep je kod očiju. Predsjednik Andrej Plenković je prepoznao povijesni trenutak i priliku da se na dobrobit svih naroda i građana BiH ostvari kandidatski status te BiH usmjeri u pravcu euroatlantskih integracija, koje su jedini put kojim BiH može ići. Ogromna je, rekao bih presudna, uloga premijera Plenkovića bila u ponovnom stavljanju pitanja BiH na dnevni red Europskog vijeća. Bez njegovog angažmana BiH niti bi dobila status kandidata, niti preporuku za otpočinjanje pregovora, a povijest će pokazati značaj ovih odluka. Mislim da bi svaki građanin BiH trebao biti zahvalan premijeru Plenkoviću na njegovom zalaganju za BiH. Uvjeren sam da će i u narednom razdoblju Republika Hrvatska biti najveća potpora BiH na putu članstva u EU, ali sam isto tako siguran da će na tom putu tražiti garancije da se zaštiti politička i svaka druga pozicija Hrvata u BiH.

 Za što ćete se zalagati ukoliko ponovno dobijete povjerenje birača?
Naš program je program HDZ-a RH. Njime su obuhvaćene sve sfere života u Republici Hrvatskoj, a posebno mjesto zauzima politika prema BiH i Hrvatima koji žive u BiH. U tom kontekstu, naša obveza kao zastupnika koji dolaze iz BiH je da podržavamo sve aspekte programa, a da se posebice angažiramo na pitanjima vezanim za Hrvate u BiH. Stoga ću zajedno s drugim kolegama iz BiH nastaviti zalaganje za ustavnu jednakopravnost Hrvata u BiH, ubrzanje puta BiH u EU, sveobuhvatno jačanje veza RH sa BiH Hrvatima, što uključuje i jačanje financijske potpore našim projektima i uključivanje Hrvata BiH u socijalne i demografske mjere Vlade Republike Hrvatske.

Što biste na kraju poručili biračima?
 Rezultati ove Vlade RH su impozantni: najveći broj zaposlenih, najveći rast plaća i mirovina, najveći gospodarski rast u EU, potpuno integriranje u euroatlanske integracije, nikad jači međunarodni položaj, sveobuhvatna veza sa Hrvatima izvan RH, osobito sa Hrvatima u BiH, nikad veća pomoć Hrvatima u BiH. Sve su ovo lako provjerljive činjenice koje niti oporba ne osporava i zbog toga bi bila velika pogreška zaustaviti ovaj trend. Stabilnost i napredak su ključne stvari koje nudi HDZ sa svojim partnerima, nasuprot neizvjesnosti, državnoj nestabilnosti i upitnim sposobnostima za vođenje države koje nude druge opcije. Stoga, zbog budućnosti RH, zbog hrvatskog naroda u BiH pozivam sve koji imaju pravo glasa da nađu vremena i mogućnosti i izađu na izbore 16. ili 17. travnja i svoje povjerenje daju listi HDZ-a RH. Tri mandata iz naše izborne jedinice mogu biti ključna za sastavljanje Hrvatske vlade, a to će odrediti i našu budućnost.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM