viteski_logo_white
Osmrtnice
Vrijeme objave: 16.11.23 @ 20:34

Roditeljska briga uvijek je cjeloživotna briga. Rođenje djeteta bi trebalo biti radosno iskustvo, ali kad se dogode problemi ili kad se dogodi prijevremeni porod, to iskustvo može biti vrlo traumatično. Treba naglasiti da se svake godine u svijetu prijevremeno rodi preko 15 milijuna djece. Na ovu temu razgovarali smo s Monikom Blaž, predsjednicom Udruge prijevremeno rođene djece „Mali heroji“ iz Viteza.

  • Kad je osnovana i čime se bavi Udruga prijevremeno rođene djece Mali heroji?
  • Udruga je osnovana 15. Lipnja 2022. godine. Udruga okuplja trudnice, roditelje prijevremeno rođene djece i, naravno, naše male heroje. Jedan od ciljeva naše udruge je podizanje svijesti o prijevremenom porodu na lokalnom nivou, a i šire. Udruga radi razne edukacije za roditelje prijevremeno rođene djece, za trudnice te za medicinsko osoblje. Naime, roditelji se u tim traumatičnim situacijama osjećaju prepušteni sami sebi. Zbog toga smo htjeli kroz Udrugu ostvariti suradnju s liječnicima kako bismo pomogli roditeljima prijevremeno rođene djece da se lakše snađu u takvim situacijama.
  • U tijeku su neke vaše radionice, predavanja, a poveli ste i humanitarnu akciju?
  • Trenutno planiramo radionicu za psihološku pomoć majkama. Također, nedavno smo ostvarili korisnu suradnju sa HUMANOM, vodećim brendom na našem tržištu s najširom paletom mlijeka i hrane za novorođenčad. Radi se o proizvodu koji proizvodi Humana, a to je HUMANA O-HP-2 (proizvod za bebe nedonoščad ispod 1800 gr) i HUMANA O-HP-1. Značajnu suradnju ostvarili smo sa Zavodom za javno zravstvo naše Županije zahvaljujući ponajviše povjerenju u naš rad koje nam je ukazao ravnatelj prof.dr.sci. Sead Karakaš. Što se tiče humanitarne akcije koju smo pokrenuli, donaciju ćemo uručiti u petak točnije 17.11.2023 kad se obilježava međunarodni dan prijevremeno rođene djece. Donaciju ćemo uručiti neonatološkom odjelu bolnice Nova Bila i bolnice Travnik. Ovim putem zahvaljujem svima koji su se htjeli odazvati povodom ove donacije, a ponajviše moram spomenuti tim DM FITNESS i dragu Dajanu Maros koji su skupili najveći iznos i pomogli za donaciju, potom naravno Zavodu za javno zdaravstvo sa ravnateljem Karakašem koji su podržali također financijski našu akciju. Za obilježavanje našeg dana 17.11.2023 koji će se održati 19.11.2023., nedjelja u 18,00 sati, zahvalit ćemo načelniku općine Vitez Borisu Marjanoviću i predsjednici F BiH Lidiji Bradara na njihovoj nesebičnoj podršci. Također ovim putem pozivam sve ljude dobrog srca da nas bude više u nedjelju kad će se održati predstava Trnoružica i Hrabri princ. Pjevat će naša draga Ivana Janko Stupar, plesat će djevojčice iz Kluba LDF, a na koncu će se sve završiti velikim vatrometom i puštanjem ljubičastih balona. Ljubičasta boja je zaštitna boja međunarodnog dana prijevremeno rođene djece, a predstavlja izuzetnost i osjetljivost. Ovoj djeci je potrebno puno ljubavi da odrastu u velike ljude zato dođite i pokažite im da su ipak veliki Veliki heroji.
  • Ostvarili ste kontakte i s drugim sličnim udrugama. Radi li se samo o razmjeni iskustava ili je ta suradnja puno dublja i značajnija?
  • U kontaktu smo sa ostalim komplementarnim udrugama ali izvan granica BIH. Naime, naša je udruga za sada jedina udruga ove vrste koja djeluje na području FBiH. Surađujemo redovito kroz razmjenu savjeta i podjelu iskustava.
  • Vaša Udruga nedavno je objavila i promovirala i knjigu „Mama, ja sam heroj“. Tko je autor i o čemu ova knjiga govori?
  • Da, tako je. Promociju knjige Mama, ja sam heroj održali smo 25.10.2023. U knjizi su objedinjene priče obitelji s prijevremeno rođenom djecom. Autorica je  moja sestra Tea Slivar. Ovo joj je prva knjiga, a nadam se ne i zadnja. Knjiga je prožeta emocijama, boli, strahom za život djeteta, a ona je to itekako znala staviti sve u jednu cjelinu. Tko god je čitao knjigu rekao je da je doživio preveliku emociju. Jako smo joj zahvalni na ovome i nadamo se da ćemo i dalje surađivati jer će knjiga imati nastavak.
  • Osobno ste imali traumatično iskustvo teškog poroda i razdvojenosti od bebe. Kako ste to prebrodili i što vam je najviše pomoglo u tom periodu?
  • Svi će posvjedočiti da je rođenje djeteta najljepše razdoblje života svake žene. No, kad se dogodi prijevremeni porod to je vrlo traumatično iskustvo ne samo za majku nego za cijelu obitelj. Tako je bilo i u mom slučaju: odlučili su me poroditi prijevremena i David je rođen u nepunih 29 tjedana. Ja sam i prvo dijete, svoga Petra, rodila prije vremena u tridesettrećem tjednu, ali Petar nije imao poteškoća kao David. David je sedmi dan po porodu dijete koje je, figurativno rečeno, „umrlo“ i „oživjelo“. Po riječima doktora, čudo Božje. Prošli smo reanimaciju, otvoren ductus na srcu, otkazivanje bubrega, enterkolitis, tri upale pluća, pleuralni izljev,moždano krvarenje, dvije sepse. To je jako teško razdoblje ne samo za mene nego za cijelu obitelj. Nažalost, bila je pandemija i dva mjeseca nisam mogla vidjeti dijete. Preteško je o tome i govoriti, ali David je izašao kao pobjednik, pobjednik života. Rođen pod zavjetom, pod zavjetom preživio. Sada ima dvije i pol godine i zdravi je nestašni dječak bez ijedne dijagnoze. Zaista vjerujte u ova mala čuda: rode se kao premaleni, a kad narastu pomjeraju planine.
Oglasi