viteski.ba logo
Zrak u vitezu
OGLAS
Vrijeme objave: 03.04.24 @ 21:03
OGLAS

Svaka je obljetnica prigoda da se na primjeren način sjetimo nekih ljudi ili nekih događaja koji su nam važni. U organizaciji Matice hrvatske Vitez će biti obilježena jedna lijepa obljetnica. Naime, u kongresnoj dvorani Hotela Central, 4. travnja će se održati glazbeno-scenski recital pod nazivom „Pismo iz Lašvanske doline – 30 godina poslije“ .

Radi se o sjećanju na humanitarni koncert održan u Zagrebu prije 30 godina na kojem je nastupio i Ivo Jandrić band, pa i svojevrsnoj promociji audio materijala kantautora Ive Jandrića na vlastite tekstove te tekstove Željka Kocaja koji je najvećim dijelom nastao tijekom ratnih događanja u Vitezu i Lašvanskoj dolini 1993. godine.

OGLAS

– Što se obilježava recitalom koji pripremate?
– Na poziv moga rođaka, patera Ante Bobaša , početkom 1994. godine pozvan sam u Zagreb na humanitarni koncert posvećen akciji „Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu“. Zahvaljujući razumijevanju tadašnjih vojnih vlasti, odobrenje za put i sudjelovanje na koncertu uz mene dobili su Zdravko Vrebac i danas pokojni profesor Slavko Pavlović. Koncert je održan u Domu sportova u Zagrebu 04. travnja 1994. godine, a prihod je namijenjen za pomoć središnjoj Bosni. Nastupile su velike hrvatske zvijezde i bilo je to prelijepo iskustvo za nas trojicu. Mi smo nastupili kao Ivo Jandrić band s pjesmama koje su nastale početkom devedesetih godina i tijekom onih teških dana koje smo u to vrijeme proživljavali. Te pjesme su, po mom iskustvu, puno značile hrvatima našega kraja, bodrile su nas i davale neku nadu i snagu da prebrodimo ratne strahote, da dočekamo mir i bolja vremena.

OGLAS

– Pored koncerta dobili ste priliku snimiti svoj audio materijal koji ste nazvali „Pismo iz Lašvanske doline“!
– Da. Iskoristili smo tu priliku i u studiju u Zagrebu snimili smo audio-kasetu koja je imala svoj koncept i poruku. Snimljeni materijal je u potpunosti konceptualan, jer je kaseta dizajnirana kao pismo, a sadržaj pisma činili su tekstovi snimljenih pjesama koje po sadržaju prate i ratna događanja, ali na koncu završavaju antiratnom porukom i željom „samo mir da pobijedi, za sreću svih.“

OGLAS

– Kako teku pripreme za obljetnicu?
– Jako dobro. Zahvalan sam svim prijateljima koji su objeručke prihvatili da sudjeluju u našem recitalu na bilo koji način. Naime, uz mene neke od pjesama pjevat će vokalne skupine Viteški akordi i Lašvanske dive, Ivan Pavlović, te Zlatko Vidović Zlaja u pratnji Džaje i Miće. Kao recitator pojavit će se Davor Mišković, koji je u to vrijeme bio dio ekipe na Radio-Vitezu gdje su nastali prvi demo snimci materijala koji predstavljamo. Naravno, bit će tu i Zdravko Vrebac i Željko Kocaj, a u ulozi domaćina bit će Jakov Križanović, dopredsjednik Matice hrvatske Vitez. Vjerujem da će naši gosti biti zadovoljni onim što smo pripremili i da će pjevati s nama i sjetiti se nečega lijepog što je nastalo u teškim i ružnim vremenima.

OGLAS
OGLAS
Oglasi
LM