spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Jardoljani jedinstveni! Mnogobrojni mještani Jardola i ostali vjernici župe proslavili zaštitnicu sela svetu Anu

- Oglasi -

Svetom misom zahvalnicom danas je u viteškom naselju Jardol obilježen blagdan svetih Joakima i Ane. Sveta misa slavljena je na spomen-obilježju poginulim Jardoljanima u Domovinskom ratu, uz nazočnost velikog broja mještana, ali i vjernika s drugih dijelova župe Vitez.

- Oglasi -

Naime, od 1993. godine sveta Ana se u Jardolu slavi kao zaštitnica sela jer na ovaj blagdan, te godine, branitelji su, bez gubitaka, obranili Jardol od žestokih napada daleko brojnijih muslimanskih snaga. Neprijatelj je pretrpio težak poraz, a hrabrost uglavnom mještana, želja za obranom svoje rodne grude, svojeg doma i svoje obitelji, i uz zaštitu, uvjereni su, sv. Ane, uspjeli su u tim nakanama. Prije svete mise, obitelji poginulih, članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Općinski odbor HDZ-a BiH Vitez, položili su vijence i zapalili svijeće u spomen na poginule branitelje Jardola. Također prije početka mise, ratni zapovjednik obrane Jardola, bojnik Anto Žepačkić prigodno se obratio svim nazočnima. Podsjetio je u svojem govoru na značaj obrane Jardola u cjelokupnoj obrani Viteza od muslimanskih napada, ali i istaknuo kako su isključivo uz molitvu svetoj Ani i njezin zagovor, uspjeli odoliti napadima neprijatelja.

Tijekom obilježavanja današnje, tridesete obljetnice, djeca poginulih branitelja Jardola, zajedno sa zapovjednikom Žepačkićem, otkrili su veliku fotografiju svih poginulih branitelja Jardola.

- Oglasi -

Svetu misu predvodio je župnik fra Velimir Bavrka. Nakon mise, brojni članovi udruge Jardol u srcu pripremili su prigodno druženje i domjenak u čast 30. obljetnice obrane Jardola. Upravo je Jardol prvo sjedište viteške župe osnovane u svibnju 1861. godine, a u povodu obilježavanja 150. godišnjice župe u tom naselju izgrađen je spomen-zvonik, neposredno uz spomen obilježje poginulim mještanima u Domovinskom ratu. U galeriji u nastavku pogledajte kako je danas obilježen blagdan svete Ane u Jardolu.

- Oglasi -

NAJNOVIJE OBJAVE

error: Sadržaj je zaštićen.